, 2022/11/17

Az orvosi somkóró (Melilotus officinalis) a hüvelyesek családjába tartozó növényfaj. Kövi poszméh (Bombus lapidarius) a virágain Tallinnban.

Orvosi somkóró

A 30–90 cm magas orvosi somkóró egynyári vagy áttelelő kétnyári, lágy szárú növény, amely egész Európában és Észak-Ázsiában elterjedt. Zöld, barázdált, ismételten elágazó szárán 3 fogazott szélű levélkéből álló leveleket találunk. Igen apró, sárga, illatos virágai hosszú fürtökbe rendeződnek. Termése sárgásbarna, tojásdad hüvelytermés.

Felhasználása

Az orvosi somkóró vénás keringési zavarok, valamint vénás és nyirokelégtelenség ('aranyér, lábdagadás, visszér, ödéma') esetén alkalmazható. Emésztési zavarok (felfúvódás, renyhe emésztés, bélgázképződés) kezelésekor is jótékony hatású. Vízhajtóként is használják. Más növényekkel (vadgesztenye, vörös bortermő szőlő) együtt is alkalmazható.

Külsőleg különböző okokból (hosszan tartó megerőltető nézés, füstös környezet) eredő szembántalmakra, zúzódásra, rándulásra, felszíni vérzésre is ajánlott.

Az orvosi somkóró vénafal-erősítő, ödémaellenes és érvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Szabályozza a máj- és nyirokműködést, valamint véralvadásgátló hatást fejt ki. Flavonoidjainak köszönhetően vízhajtóként és görcsoldóként is ismert.

Az illatos orvosi somkóró gyógyhatásai

Az orvosi somkóró tömegesen lelhető fel utak mentén és legelőkön. Alkoholos kivonatokat és kenőcsöket készítenek virágzó hajtásaiból és virágaiból. Ez a gyógynövény elérheti a 90 centiméteres magasságot, fogazott levelekkel rendelkezik és apró, sárga, illatozó virágai fürtökbe tömörülnek. Az orvosi somkóró hatóanyagi között megtalálhatók a kumarinok, a flavonoidok és a triterpén szaponinok. Népiesen nevezik még kőherének, vad lóherének, sárga lucernának vagy sárkerepnek.

A gyógynövény kivonata véralvadásgátló hatásokkal rendelkezik és a nyirokkeringést is fokozza. Alkalmazzák visszérgyulladás, vénabetegségek és lábszárfekély esetén is. Az orvosi somkóró szabályozza a májműködést. A növényben lévő flavonoidok vízhajtóként és görcsoldóként is funkcionálnak. Az orvosi somkórót belsőleg lehet használni migrénre, krónikus hörghurutra, de a változókorba lépő nőknél is jó szolgálatot tehet, hiszen hatékonyan enyhíti a klimax kellemetlen tüneteteit.

Hogyan készítsünk a somkóróból főzetet?

Forrázzon le 2-2,5 dl vízzel egy teáskanálnyi gyógynövényt, majd 10 perc áztatás után szűrje le. Naponta 2-3 csészényit is elfogyaszthat belőle. A gyógynövény hatásos emésztési zavarokra, mint például puffadás vagy éppen fokozott bélgázképződés. Az orvosi somkórót borogatásként is lehetséges használni, ilyenkor alkalmazhatjuk rándulásra, zúzódásra vagy szemproblémákra.

Pontosabban kiválóan meg tudja nyugtatni a fáradt, égő szemet, amit kiválhat az egész napos számítógép előtt végzett munka, vagy más, a szemet igénybe vevő foglalkozás, de akár a füstös környezet is. A gyógynövényből készült borogatás nyugtató és fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik, valamint enyhíti a reumatikus ízületi fájdalmakat és csökkenti a fülgyulladás kellemetlen tüneteit.

Hogyan készíthetünk borogatást az orvosi somkóróból?

Forrázzon le 2,5 dl vízzel 2 teáskanál virágzatot, hagyja 15 percig állni, majd szűrje le. A kiázott gyógynövényt tekerje egy gézdarabba, majd helyezze a fájó testrészre. Kössön rá egy sálat és pihenjen így legalább húsz percen keresztül. Naponta több alkalommal is megismételheti ezt a procedúrát. Azoknak, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, tilos ezt a gyógynövényt bármilyen formában fogyasztaniuk.

Amennyiben túl sokat fogyasztunk belőle, akkor fejfájással, szédüléssel vagy vérzékenységgel kell számolnunk. A somkórót illatosítóként is használhatjuk, például egy csokornyit berakhatunk a ruhásszekrénybe, mert kellemes illata nemcsak belengi a tiszta ruhákat, hanem még a molyokat is hatékonyan képes elűzni.