, 2022/11/17

Az orvosi szemvidító vagy szemvidítófű (Euphrasia rostkoviana vagy Euphrasia officinalis) a vajvirágfélék családjába tartozó, élősködő növényfaj. A nemzetséget korábban a tátogatófélék családjába sorolták. Tudományos neve a görög mitológiából származik, Euphrosine az egyik gráciaként a szépség, kellem, vidámság megtestesítője. Népies nevei: vigasztalófű, szemfű.

Orvosi szemvidító

10–30 cm magas, egynyári növény. Levelei széles tojásdadok, oldalukon 3-6 hegyes fog van. Apró virágai füzérvirágzatba tömörülnek. 8–14 mm hosszú pártája fehér vagy lilás színű, az alsó ajak cimpái kicsípettek, rajta sárga folt és ibolyás színű csíkok vannak, a felső ajak visszahajló, és rövidebb az alsónál. Félélősködőként a fűfélék gyökerein fejlődik.

Az ókor óta szembetegségek gyógyítója. Már a IV. században említi növényekről szóló könyvében Teofrasztos görög orvos és filozófus a szemvidítófű gyógyító, gyulladáscsökkentő hatását. Dioszkuridész görög orvos a szembetegségek gyógyításában találta hatékonynak. Ez a kedves virágú kis növény azon gyógynövények közé tartozik, melyek kevés gyógyhatással rendelkeznek ugyan, de abban szinte verhetetlenek. Ráadásul hosszú-hosszú évszázadok óta ugyanazokra a betegségekre használták már elődeink is, amelyekben ma is leghatásosabbnak bizonyulnak, s amelyeket a gyógynövények kutatása is igazolt.

Szembetegségek

Neve is arra utal, hogy vidítja, frissíti a fáradt szemet. A fáradtság okozta átmeneti látásromlást, égő, csípő érzést is enyhíti.

Összehúzó, gyulladáscsökkentő hatását a legkülönfélébb szemgyulladások, mint szaruhártya-gyulladás, szemhéjgyulladás, kötőhártya-gyulladás esetén használhatjuk ki, akár önmagában, akár más növényekkel, mint cickafarkfű virága, kamilla, körömvirág kombinálva. Allergiás vagy gombás szemgyulladásnál nem segít. Előbbinél cickafarkfű és kamilla, utóbbinál diólevél és rózsaszirom alkalmazható nagy hatékonysággal.

Árpa, illetve könnyezés esetén is hatásos szemmosót, borogatást készíthetünk belőle.

Megfázás

Megfázás, illetve szénanátha esetén jelentkező erős orrfolyásnál a szemvidítófűből készült orrcsepp csökkenti a tüneteket. Arc- és homloküreg-gyulladás, valamint hörghurut, a felső légutak gyulladása esetén is jól alkalmazható gyulladáscsökkentőként.

Szemvidítófű további alkalmazási lehetőségei

Magas vérnyomás esetén teakeverékekben alkalmazható.

Szurokfűvel keverve idegkimerültségnél hatásos nyugtató.

Gyomor- és bélfekély esetén szintén teakeverékek alkotója lehet.

Szemvidítófű adagolása

3 kávéskanálnyi szárítmányt leforrázunk 2 dl vízzel, 10-15 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta 3-szor 2 dl-t fogyasztunk. Külsőleg alkalmazva 1 teáskanálnyi szárítmányt számítunk 2 dl vízre. Amennyiben szemborogatóként, szemmosóként kívánjuk használni, egy gondolatnyit forraljunk rajta, majd gondos szűrés után alkalmazzuk. Szemcsepp formájában is kapható.

Tradicionális felhasználások

Hieronymus Bock szerint „A szemvidítók a szemek minden sötét és forró bajára jók, széttörve és rátéve, vagy kinyomott nedvét belecseppentve. De jobb, ha vizét égeti az ember és a mondott bajokra a szembe teszi. E szép növényke más erényei napjainkban kerülhetnek napvilágra. Én az apró strassburgi szemvidítót hasznosnak találtam sárgaság ellen, főzetet készítettem belőle borral és melegen beadtam. Őszidőben is készítenek bort a szemvidítóból, a füvet a musthoz adják és hagyják érni vele. E bort Arnoldus de Nova Villa nagyra becsüli a szemek sötétsége ellen. Ír betegekről, akik hosszú időn át nem láttak, és miután vagy egy éven át itták e bort, visszajött a látásuk. Továbbá beszél idős emberekről, akiknek a mondott bor állandó használata megtartotta egészséges látását és nem kellett nekik szemüveg és szemtükör. Továbbá, mások, akik nem tudtak szemüveg nélkül olvasni, miután egy ideig itták e bort, letették a szemüveget és minden írást el tudtak olvasni… A fűvészek a derék valódi szemvidítót melegnek és száraznak tartják, de magasabb fokon száraznak, mint melegnek. Tisztít, megnyit és szétoszlat. Virágait és levélkéit használják, cukrot és desztillált vizet készítenek belőle, mely jól szolgál zavarodottság és sötét szemek ellen. Dodonaeus Úr nagyszerű szert készít … szemvidítólevelekből, és ugyanannyi édesköménymagból, kevés szerecsendióvirágból és annyi cukorból, mint ezek együttvéve. Korán reggel kell használni, jó időn át. Pena és Lobelius sötét szemekre vagy a szemvidító porát adják magában, vagy áloéval keverve és édeskömény vagy vasfű vizével.

Árpa ellen

Árpa és kötőhártya-gyulladás ellen külsőleg, borogatás formájában alkalmazhatod a növényt. Forralj fel 3 dl vizet, szórj bele két-három teáskanál - gyógynövényboltokban kapható - szemvidítófüvet. A forrázatot tíz perc után szűrd le, és hagyd kihűlni. Áztass bele két vattapamacsot, és helyezd őket a csukott szemhéjakra. Ismételd a műveletet naponta két-három alkalommal. Ha a növény homeopátiás változatát választod, Euphrasia néven keresd a gyógyszertárakban.

Puffadásra

A szemvidítófű megszünteti a belekben kialakuló pangást, valamint az azzal együtt járó puffadást. Alkalmazhatod a gyógynövényt savtúltengés és gyomorrontás esetén is. Fogyaszd tea formájában: ugyanúgy készítheted, mint az árpa elleni borogatást, de nem kell megvárnod, amíg kihűl, melegen is ihatod, egy kevés mézzel ízesítve. Napi két-három csészét fogyaszthatsz.

Köhögés ellen

Megfázás, köhögés esetén a szemvidítófű tinktúráját érdemes bevetned, melyet gyógynövényboltokban vásárolhatsz meg. Öt csepp tinktúrát keverj el egy pohár vízben vagy langyos teában - napi két-három alkalommal fogyaszthatod, míg el nem múlnak a tüneteid.