, 2022/11/17

Az orvosi tüdőfű, vagy egyszerűen csak tüdőfű (Pulmonaria officinalis) a borágófélék családjába tartozó tüdőfű (Pulmonaria) nemzetség 4 Magyarországon is előforduló fajának egyike, melyet gyógynövényként alkalmaz a népi gyógyászat. Nevezik pettyegetett tüdőfűnek, petyegetett tüdőlevélnek, illetve dongófűnek is.

Orvosi tüdőfű

15–34 cm magas, lágyszárú, évelő növény. A szárlevelek szórt állásúak, ülők. A virágzás után kifejlődő nyári tőlevelek hosszú nyelűek, fehér foltosak, gyakran áttelelők. (A fehér foltok a Pulmonaria officinalis subsp. obscura alfaj esetében hiányoznak.) Virága bimbóként piros, kinyílva bíboros, majd fokozatosan megkékül (a színt a sejtnedv savassága befolyásolja). Március-május között virágzik. Termése makkocska. Geofiton, azaz az erdő lombfakadása előtt virágzik, majd a gyors termésérlelés után már csak a vegetatív szervei látszanak a felszínen.

Európában széles körben elterjedt lágyszárú évelő növény, amelynek terápiás felhasználása hörghurut, gégegyulladás, vese- és légzőszervi betegségek, valamint gyomor- és nyombélfekély kezelésére szolgál.

Gyökérzete feketés színű, elágazó, a gyökértörzs többfejű. Tőlevelei igen jellemzőek: levélrózsában állnak, 10-15 cm hosszúak, ép szélűek, felszínükön gyakran fehér pettyezettség látszik, a levélfonák érdes. Szára már kora tavasszal megjelenik, alacsony, arasznyinál nem nő magasabbra. A virágok csövesek, előbb pirosak, később kék színűre változnak, március-májusban virágzik. A növény leveleit szedjük, ez a drog, ez tartalmazza a hatóanyagot.

Pettyegetett tüdőfű hatóanyagai

A pettyegetett vagy orvosi tüdőfű allantoint, kevés szaponint, flavonoidokat, nyálkaanyagot, kovasavat (3%) és cseranyagokat (6-10%) tartalmaz. Az érdeslevelűekre jellemző, mérgező pirrolizidin alkaloidok nem vagy csak nyomokban találhatók meg benne!

Orvosi tüdőfű gyógyhatása

Nyugtató, enyhén vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, szöveterősítő hatású. Hörghurut, légcsőhurut, mandulagyulladás, köhögés, rekedtség, továbbá hasmenés, vesekő, hólyagpanaszok, véres vizelés kezelésére használják.

Tisztítja a tüdőt, felszámolja a gócokat, csökkenti a tüdő irritációját, ezért tü esetén segíthet a gyulladást csökkenteni. Historikus adat, hogy tbc ellen is próbálták használni korábban.

Így készítsünk gyógyteát

2 teáskanálnyi szárított drogot 2,5 l forró vízzel leöntünk, 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Mézzel édesíthető. Napi adagja 3 csészényi.

Tüdőfűleveles teakeverék

Ugye ismerik az érzést: reggel arra ébredünk, hogy kapar, reszel a torkunk, fáj a nyelés, a beszéd: ez mindig a kezdődő influenza jele.

A két-három napig tartó torokfájás aztán elmúlik, mikor elkezd folyni az orrunk, lázasak leszünk, fáj minden tagunk. És akkor már köhögünk is, eleinte csak kicsit, aztán egyre jobban és egyre gyakrabban. Sokszor előfordul, hogy a köhögés nem is múlik el a nátha többi tünetével együtt, hanem makacsul megmarad, szárazzá és kínzóvá válik.

Ilyenkor komoly segítség a Gyuri bácsi-féle Tüdőfűleveles teakeverék (A torok barátja tea), mely köhögést csillapító, légutakat tisztító, köptető hatású növényekből áll.

A teakeverék ajánlott torok nyálkahártya-irritációra, krákogásra, torokfájásra, mandulagyulladásra, köhögésre, hörgőgyulladásra, asztmára, krónikus légúti betegségek kiegészítő kezelésére.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Fogyasztása

A megfázásos eredetű köhögést 2-3 nap alatt elmulasztja napi egy csésze Tüdőfűleveles teakeverék. A nap folyamán elosztva kortyolgassa, lehetőleg ízesítés nélkül. Ha viszont a tünetek 4-5 napon belül nem múlnak el, feltétlenül keresse fel háziorvosát!

A nagyvárosi szmogos, ködös, szennyezett levegő sokaknál provokál krónikus hörgőgyulladást, ebben az esetben is nagy hasznát vehetik a Torok barátja keveréknek. Ilyenkor is elegendő napi egy csészével inni belőle a fent leírt módon egészen addig, míg a tünetek el nem múlnak. Dohányosoknak heti egy csésze javasolt a légúti betegségek megelőzésére.

Asztmások akár folyamatosan is fogyaszthatják. Napi egy csészével 3 hónapig iható, utána 4 hét szünetet kell tartani.

A tüdőfűlevél mindenféle légzőszervi betegség legjobb gyógyszere. Használjuk krónikus hörgőgyulladásra, torokfájásra, köhögésre, asztmára, szamárköhögésre. Letapadt hörgő esetén köptető, használják vérköpéses tüdőbajra is. Vérzéscsillapító, izzasztó hatású.

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott.