, 2022/11/17

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény. Ismert még kerti vagy patika zsálya néven is. Évelő örökzöld levelű illatos félcserje, régóta használt gyógynövény és fűszernövény.

Orvosi zsálya

30–80 cm magasra növő illatos évelő félcserje. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhúak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak. Virágai 15–23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek, illatosak. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad alakú makkocska.

Ha szeretnénk kihasználni, az orvosi zsálya gyulladás és izzadáscsökkentő hatását, nincs más teendőnk, mint egy nagyon világos, napos helyet választani számára.

A túlságosan kötött, agyagos talajokat nem szereti, a pangó vízre érzékeny, egyéb szempontból nem igényes a talajra, kavicsos, köves talajban is boldogul.

Víz igénye nem túl nagy, jó választás tehát, ha nem szeretnénk az öntözéssel túl sokat foglalkozni, de mégis mutatós, virágzó növényt tartanánk. Elég csak mértékkel öntözni. Miután elvirágzott célszerű visszavágni, ezen kívül egyéb teendőnk nem akad vele.

Felhasználási lehetőségei

Gyógyászati célra használható leveleit júniustól, júliustól kell begyűjteni, úgy, hogy a leveleket eltávolítjuk a szárról. A levelekből forrázat valamint tea is készíthető. Teájával kezelhető, a torokgyulladás, fogínygyulladás valamint a száj gyulladása is. elsőleg felhasználva, az emésztési problémákat orvosolhatjuk vele. Nem utolsó sorban, aromás fűszernövény, amellyel főként hal és húsételeket ízesíthetünk.

A népi gyógyászatban a S. officinalis-t különböző rendellenességek kezelésére használják, beleértve a rohamot, fekélyeket, köszvényt, reumát, gyulladást, szédülést, remegést, bénulást, hasmenést és hiperglikémiát.

A zsálya melyik részét használják gyógyításra?

A levelet használják gyógyszerkészítésre. A zsályát emésztési problémákra használják, beleértve az étvágytalanságot, a gázokat (puffadás), a gyomorfájást (gyomorhurut), a hasmenést, a puffadást és a gyomorégést. Használják továbbá az izzadás és a nyál túltermelésének csökkentésére; valamint depresszió, memóriavesztés és Alzheimer-kór esetén.

A vörös zsálya és a fehér (vagy zöld) zsálya széles levelű változata - mindkettőt orvosi célokra használják és bizonyítottan a legjobbnak bizonyultak -, valamint a keskeny levelű fehér zsálya, amely konyhai célokra fűszerként a legjobb, csupán a Salvza officinalis fajtáinak, nem pedig különálló fajoknak minősülnek.

Esetleg hatásos...

Alzheimer-kór. Két különböző zsályafaj (Salvia officinalis és Salvia lavandulaefolia) kivonatának 4 hónapon át történő szedése javítani látszik a tanulást, a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedőknél.

Mentális teljesítmény. A közönséges zsálya (Salvia officinalis) vagy a spanyol zsálya (Salvia lavandulaefolia) egyszeri adagjának szájon át történő szedése javítani látszik a memóriát, az éberséget és a figyelmet egészséges felnőtteknél. Aromaterápiaként alkalmazva úgy tűnik, hogy ezek a zsályafajok javítják az éberséget, de a figyelmet és a memóriát nem.

Hidegfekély, ha zsályát és rebarbarát tartalmazó krémként alkalmazzák. A közönséges zsályát (Salvia officinalis) és rebarbarát (Rheum officinale és Rheum palmatum) tartalmazó krém alkalmazása a felfázásos sebekre körülbelül olyan hatásos lehet, mint az aciklovir (Zovirax) krém. Az aciklovir krém körülbelül 6 nap alatt gyógyítja a felfekvéseket; a zsálya és rebarbara krémnek körülbelül 7 napra van szüksége a gyógyuláshoz. A zsálya és a rebarbara együtt gyorsabban hat, mint a zsálya önmagában.

Magas koleszterinszint. A közönséges zsálya (Salvia officinalis) napi háromszori szedése 2 hónapon keresztül úgy tűnik, hogy csökkenti a "rossz", alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint és a triglicerideknek nevezett vérzsírokat, és növeli a "jó", magas sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterint a magas koleszterinszintű embereknél.

Memória. A közönséges zsálya (Salvia officinalis) vagy a spanyol zsálya (Salvia lavandulaefolia) egyszeri adagjának szájon át történő szedése egészséges felnőtteknél javítani látszik a memóriát. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a zsályafajok nem javítják a memóriát, ha aromaterápiaként használják őket.

Menopauzális tünetek. Korai kutatások szerint a közönséges zsálya kivonatának (Sage Menopause, Bioforce AG) 8 héten át történő szedése javítja a menopauza tüneteit, különösen a hőhullámokat. Más, fejlődő kutatások szerint a közönséges zsálya (Salvia officinalis) és lucerna kivonat kombinációjának 3 hónapon át történő szedése csökkenti a hőhullámokat és az éjszakai izzadást.

Nem elegendő bizonyíték a hatékonyság értékeléséhez

Tüdőrák. A zsályát rendszeresen fűszerként használó embereknél a jelek szerint 54%-kal kisebb az esélye a tüdőrák kialakulásának azokhoz képest, akik nem használnak zsályát.

Torokfájás. Egy 15% közönséges zsályakivonatot tartalmazó speciális spray (Valverde Salvia Rachenspray) használata úgy tűnik, hogy csökkenti a torokfájásban szenvedők torokfájását. A nagyobb (30%) és kisebb (5%) mennyiségű közönséges zsályakivonatot tartalmazó spray-k azonban úgy tűnik, nem csökkentik a torokfájást. Más korai kutatások azt sugallják, hogy a torokfájás tüneteit egy speciális, közönséges zsályát és echinaceát tartalmazó termékkel való permetezés akár 5 napig is javítja, hasonlóan az általánosan használt gyógyszeres spray-hez.

Műtét utáni fájdalom. Korai kutatások szerint a közönséges zsálya (Salvia officinalis) és az ibuprofén vagy diklofenák gyógyszerek együttes szedése kevésbé hatékony a műtét utáni fájdalom csökkentésében, mint a benzidamin-hidroklorid gyógyszer alkalmazása. Úgy tűnik továbbá, hogy a közönséges zsálya használata növeli a műtét utáni fertőzések kockázatát a benzidamin-hidrokloridhoz képest.

Napégés. A 2%-os közönséges zsálya (Salvia officinalis) kivonatának alkalmazása a bőrre UV-expozíció után úgy tűnik, hogy csökkenti a bőrpír kialakulását.

A mandulák duzzanata (mandulagyulladás). Korai kutatások szerint a torok permetezése egy speciális, közönséges zsályát és echinaceát tartalmazó termékkel akár 5 napig is javítja a mandulagyulladás tüneteit, hasonlóan egy általánosan használt gyógyszerhez.

Étvágytalanság.

Gyomorfájdalom.

Szájszárazság.

Fájdalmas menstruáció.

Asztma.

Hasmenés.

Gázok.

Puffadás.

Emésztési zavarok.

Túlzott izzadás.

Hogyan főzzél zsályateát friss vagy szárított gyógynövény levelekből? 

Az orvosi zsálya leveleit közvetlenül virágzás előtt gyűjtik, és szobahőmérsékleten szárítják szellős, árnyékos helyen. Mesterséges szárítása maximum 40 fokos hőmérsékleten lehetséges, hogy a hatóanyagai megőrizzék gyógyerejüket.

Zsályatea készítése friss levelekből

A zsályatea készítéséhez szükséged lesz körülbelül körülbelül 4 darab levélre. A leveleket alaposan mosd meg. Forralj fel egy pohárnyi vizet, a leveleket pedig dobd bele, zárd el a lángot az edény alatt, majd lefedve hagyd állni 10 percig. Amikor kihűlt, szűrd le, és már fogyasztható is. Naponta háromszor is fogyaszthatsz egy csészével, torokfájás, szájüregi gyulladások, fekélyek esetén érdemes gargalizálni, öblögetni is vele.

Zsályatea készítése szárított levelekből

Egy csésze vízhez egy evőkanál szárított zsályalevelet forrázz le, letakarva hagyd állni 5-10 percig, majd szűrés után langyosan fogyaszd.

A zsályatea frissítő hatású, kellemes illatú és aromás ízű gyógytea. Biztonságosan fogyasztható akár 4 hónapon keresztül is folyamatosan. Cukorbetegeknél csökkentheti a vércukorszintet, alacsony vérnyomásúaknál pedig a vérnyomást, ezért ilyen esetekben körültekintően kell alkalmazni. Terhesség idején nem javasolt a fogyasztása.