, 2022/11/23

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Számos dísznövényfajtája ismert. A növény felépítése szerteágazó, bokros. Eredetileg a Balkán-félszigetről származik, ám évszázadok óta termesztik egész Európában. A növény erős aromával rendelkezik.

Őszi Margitvirág

Évelő, 45–70 cm-re megnövő növény. Felépítése szerteágazó, bokros, a szár alsó része fásodik. Levelei tojásdadok, sárgászöld színűek, csipkés szélűek, szőrösek, szárnyasan összetettek. Fészekvirágzatai nyáron jelennek meg, sátorozó bugába rendeződnek. Számos dísznövényfajtája ismert.

Felhasználása

Levelét ételekhez vagy aperitifekhez adva kesernyés, csípős aromát kölcsönözhetünk azoknak.[5] Gyulladáscsökkentő, értágító és enyhén nyugtató hatása van, jól használható migrénes panaszok enyhítésére. A leveleinek napi rendszeres fogyasztása gátolhatja a migrén és az ízületi gyulladásokért felelős anyag kialakulását. A virágokat leforrázva fej- és ízületi fájdalmakat, valamint menstruációs görcsöket enyhítő teát készíthetünk.Ugyanez szülés után segítheti a méh regenerálódását.Illóolaját a parfümgyártásban használják, a szárított virágbimbókban rovarölő hatású anyagok vannak.

Az őszi margitvirág tea

Leveléből készült teát agyi értágító hatása miatt a migrénes fejfájás csillapítására, illetve a migrénes rohamok megelőzésére ajánljuk elsősorban. Fő hatóanyaga a partenolid gyulladáscsökkentő hatású, ezért reumás és ízületi gyulladások esetén is alkalmazható, elsősorban teakeverékekben. A növény gátolja a vérlemezkék összetapadását, véralvadásgátló hatású, ezért vérhígító gyógyszerek szedése mellett ellenjavallt a használata. Külsőleg is felhasználhatjuk duzzanatok és zúzódások esetén.

Más néven a lázfű egy gyógynövény, amelyet hagyományosan láz, migrénes fejfájás, reumás ízületi gyulladás, gyomorfájás, fogfájás, rovarcsípés, meddőség, valamint menstruációs és szülési problémák kezelésére használnak.

Összetevők:

illóolajok (alfa-pinen), flavonoid glikozidok, tanninok, szeszkviterpén laktonok: parthenolid és szantamarin.

Gyógyászati hatások:

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, emmenagóg, emésztést elősegítő keserű, lázcsillapító.

Orvosi felhasználás:

Az aszpirinhez hasonlóan enyhíti a fájdalmat, fejfájást és gyulladást, erősebb, de lassabb hatású. Csökkenti a gyulladást az erekben és ízületi gyulladásos állapotokban, valamint fokozza a menstruációs folyást és kiváltja a menstruációt. A keserűfű serkenti az étvágyat, javítja az emésztést és a veseműködést.

Farmakológia:

Kimutatták, hogy gátolja a membránraktárakban lévő arachidonsav szabad arachidonsavvá (AA) alakulását, ami megakadályozza a prosztaglandin-2-sorozattá való átalakulást. A prosztaglandin 2 sorozat, amely a ciklo-oxgenáz útvonalon keresztül vérlemezke-aggregációt és TXA2-t okoz, amely érgörcsöt, trombózist és gyulladást okozhat. A prosztaglandinok a szervezet számos pontján fejtik ki hatásukat.

A parthenolidok gátolják a leukotriént, amely gyulladást okoz, elősegíti a lázat és szerepet játszik a fájdalom fokozásában az egész szervezetben.

Gyógyszerészet: Infúzió: 1 teáskanál/csésze víz. Tinktúra, kapszula: 100mg QD

Ellenjavallatok:

Terhesség az emmenagóg hatás miatt.

Toxicitás: A laktonok miatt helyileg alkalmazva bőrallergia lehetséges. Néhány embernél a növényre való allergia miatt szájfekély alakult ki, vagy ízléstelenséget tapasztaltak a friss levelek fogyasztásától.

Kölcsönhatások: Véralvadásgátló gyógyszerekkel való kölcsönhatás.