, 2022/11/18

Az őszi vérfű vagy orvosi vérfű (Vérharmatfű, vérszopóka — Sanguisorba officinalis) a rózsafélék (Rosaceae) családjának vérfű nemzetségébe tartozó növényfaj. Magyar (vérfű) és tudományos nevét egyaránt azért kapta, mert a hajtásaiból főzött teát már az ókor óta vérzések ellen használták.

Őszi vérfű

Lágy szárú, évelő növény, 30–100 cm magas, de karcsú hajtásai tápanyagban bővelkedő talajon akár 1 m fölé is megnőhetnek. Tőlevélrózsában álló, páratlanul szárnyas összetett leveleinek fonáka kékeszöld. A hosszú nyelű és tojásdad alakú, csupasz levélkék válla szíves, éle csipkés a 7–15 levélszárny mindkét oldalán legalább 12 foggal. A fonákuk világoszöld.

A hajtások csúcsán növő és többnyire kétivarú, 2–4 cm hosszú, karmazsinvörös virágok csészéje négy cimpájú, 4 porzóval és 1 bibével, sziromlevelük pedig nincs. a virágból a porzók kilógnak. A virágok tömött, hosszúkás-tojásdad fejecskeszerű füzérvirágzattá állnak össze. Négyélű kaszattermésében (áltermésében) egyetlen aszmag fejlődik.

Felhasználása

A népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, hasmenés ellen, erős menstruációs panaszokra alkalmazták. A homeopátia görcsoldásra, a menopauza alatti köztes vérzések és hasmenéses megbetegedések ellen alkalmazza.

A zsenge levelek fűszerként is használhatók, bár erre a kis vérfű levele alkalmasabb.

Virágzó hajtását július–augusztusban gyűjtik (hasonló célokra gyökerét is hasznosítják). Klinikai kísérletek szerint alkoholos vagy vizes kivonata kiváló mikrobaölő. „A megállapított antimikrobiális hatás, különösen a bőr- és nyálkahártya-gyulladást okozó mikroorganizmusok szaporodásának gátlása, teljes mértékben indokolja a S. officinalis használatát a hagyományos gyógyászatban.

A Sanguisorba officinalis, közismert nevén a nagy bürök, olyan növény, amely gyógyászati céllal számos különböző állapot kezelésére használható. Úgy tartják, hogy összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik, és gyakran használják külső és belső vérzések elállítására. Egyes gyógynövényszakértők ezt a növényt emésztőrendszeri rendellenességek kezelésére is felírhatják.

Bár az orvostudomány már évezredek óta ismeri, a Sanguisorba officinalis gyógyhatásait tudományosan nem vizsgálták. A Sanguisorba officinalis egyik leggyakoribb gyógyászati felhasználása a különböző bőrbetegségek kezelésére szolgál. A levelek, virágok, magok és szárak száríthatók és pasztává alakíthatók. Alternatív megoldásként a növény ezen részeiben található tanninok kivonhatók, majd közvetlenül az érintett területre helyezhetők. A Sanguisorba officinalis nyílt sebre vagy sebre kenve összehúzza az ereket és elállítja a vérzést.

A növény összehúzó hatása miatt a visszerek kezelésére is használják. Úgy tartják, hogy a bőr felszínén lévő erek duzzanatának megállításával enyhíti ennek a betegségnek a tüneteit. Más bőrbetegségek, például ekcéma vagy égési sérülések is kezelhetők a Sanguisorba officinalis használatával. Ezen állapotok esetén a növény gyökerét pépesítjük, összekeverjük egy olajjal, például vazelinnel, majd az érintett bőrfelületre kenjük.

A gyógynövénytudósok a Sanguisorba officinalis-t belső vérzés kezelésére is használják. Ezeknél a kezeléseknél a szárított gyógynövényeket megeszik, hogy a összehúzó hatás elterjedjen a beteg egész szervezetében. Történelmileg a menstruáció súlyosságának csökkentésére használták, akár a nők normál ciklusa alatt, akár a menopauza idején. Néhány betegnek azért is adják ezt a gyógynövényt, hogy segítsen elállítani a sérülés vagy műtét következtében fellépő belső vérzést.

A Sanguisorba officinalis-t történelmileg a menstruáció súlyosságának csökkentésére használták.

A Sanguisorba officinalis-t történelmileg a menstruáció súlyosságának csökkentésére használták. Gyomor-bélrendszeri rendellenességek is kezelhetők Sanguisorba officinalisszal. A hasmenéses vagy véres székletű betegek kezelhetők e gyógynövény szájon át szedhető készítményével. A népi gyógyászatban a vérhas kezelésére is használták, amely a gyomor-bélrendszer fertőzése, amelyet protozoonok vagy baktériumok okozhatnak.

A Sanguisorba officinalisban természetesen megtalálható tanninok feltehetően antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek az emésztőrendszeri fertőzések hatékony kezelésévé tehetik. A súlyos fertőzésekkel, beleértve a vérhasat is, azonban orvoshoz kell fordulni, mert a modern antibiotikumok gyorsan és hatékonyan elpusztítják a bélrendszer fertőzéseit.

Tea:

3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi összeaprított vérfűlevelet, majd 5-6 perc elteltével leszűrjük. Hasmenés és erős havivérzés okozta panaszok ellen jó. Külsőleg aranyér ellen alkalmazható.

Alkalmazás

Erős menstruáció a menopauza alatt.

Hőhullámok.

Szabálytalan menstruáció.

Hasmenés.

Fekélyes vastagbélgyulladás.

Aranyér.

Hólyagproblémák.

Visszerek.

Sebek és kelések, ha a bőrre vakolatként alkalmazzák.