, 2022/11/18

A papaja vagy dinnyefa (Carica papaya) a keresztesvirágúak rendjébe és a dinnyefafélék családjába tartozó faj. Gyümölcse szintén papaja néven ismert. Pálmaszerű, el nem ágazó törzse 8–10 m magas. Levelei a törzs tetején, csokorban helyezkednek el.

Papaja

Egy-egy levélnyél akár 60 cm hosszú is lehet. Az apró, zöldes színű porzós virágok önállóan vagy kettes-hármas csoportokban, a törzs felső részén találhatók.

Ránézésre a sárgadinnyéhez hasonló, érett állapotban narancssárga 20–30 cm-es bogyótermései a törzs felső részén, a levélkorona alatt fejlődnek ki. Egy-egy papajagyümölcs akár 5 kg-ot is nyomhat. Rózsaszín vagy narancssárga gyümölcshúsa mintegy 3 cm vastag. Fekete, borsónyi magvai a termés központi üregét töltik meg.

Felhasználása

A papaja gyümölcse

A trópusi területeken termesztik; Mexikóban már évszázadokkal a klasszikus közép-amerikai kultúrák előtt művelésbe vonták. Sok helyen kedvelt gyümölcs. Salátákhoz, süteményekhez, ivólevekhez is felhasználják. Leve savanykás, üdítő ital.

Gyümölcse bizonyos emésztési zavarok (gyomorsav-elégtelenség, emésztési problémák miatt kialakuló migrén, felfúvódás, hasnyálmirigy-elégtelenség) kezelésére is ajánlott. Kivonatát a bél különféle élősködői, valamint visszértágulatos fekély, aranyér- és bőrproblémák (tályogok, sebek és különféle bőrbetegségek) ellen is alkalmazzák. A gyümölcshúst a trópusokon a növény saját leveleibe csavarják, hogy megpuhuljon.

Tejnedve egy papain nevű, a pepszinhez hasonló fehérjebontó enzimet (proteáz) tartalmaz. A papaja hatóanyaga élősködőellenes szer, amely nyugtatja az emésztőrendszert. Elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését, a gyomorsav mennyiségétől függően. Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.

A Floridai Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a papaja segíti a rákkal szembeni küzdelmet és csökkenti a tüdő-, mell-, máj-, méhnyak- és hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét. A papaja rostjai megkötik a rák kialakulásáért felelős toxinokat és megvédik a még egészséges bélhámsejteket, így segít megakadályozni a vastagbélrák kialakulását.

Ezen felül még az 1-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét is csökkenti, ápolja a bőrt és a hajat, illetve magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma.

Jóllehet a növény mérgező hatását nem jelezték, a dinnyefából készült termékek csak orvosi rendelvényre kaphatók, mert egyesekből allergiás tüneteket váltanak ki, és módosíthatják a véralvadást is.

Carica Papaya homeopátiás gyógyszer a Dengue-ben

A Carica papaya leveleinek leve jelentősen felgyorsítja a vérlemezkeszám növekedésének mértékét a Dengue-lázban és a Dengue vérzéses lázban szenvedő betegek körében. Dengue-lázban szenvedő betegeknél, és elkerüli a trombocitopénia kialakulását. Ezért felhasználható a trombocitopéniában és dengue-lázban szenvedő betegeknél. A Carica papaya levél kivonatának védő hatása van az alkohol által kiváltott akut gyomorkárosodással és a vér oxidatív stresszével szemben.

Carica papaya homeopátiás gyógyszer mellékhatások

Nincs bizonyíték a mellékhatásokra homeopátiás gyógyszernek, de súlyos hányinger és/vagy hányás, lassú szívverés, extrém álmosság és mozdulatlanság. A papaya esetenként jelentős nyelőcsőirritációt és fekélyt okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztják*.

Ez egy többcélú egészségtónus, amelyet különböző egészségügyi problémák, például vizelési problémák, bélférgek és a máj megnagyobbodásának kezelésére használnak. A méhösszehúzódásokat és a szabálytalan menstruációs folyást is ezzel a gyógyszerrel kezelik.

A Carica Papaya homeopátiás hígításról

A Carica Papayát szemölcsök, tyúkszemek, rákos megbetegedések, daganatok és megvastagodott bőr esetén használják; a gyökereket vagy azok kivonatát méhnyálkahártya rákos megbetegedések, szifilisz, trópusi fertőzés, aranyér, valamint a vizeletben lévő ásványi konkréciók eltávolítására.

Klinikailag hasznos az emésztési zavarok, a máj- és lépmegnagyobbodás, valamint a méh rendellenességeinek kezelésében.

Hogyan kell használni a Carica papaya-t?

Belsőleges gyógyszerként kell szedni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az egyes homöopátiás gyógyszerek adagolása gyógyszerről gyógyszerre változik az állapottól, életkortól, érzékenységtől és egyéb dolgoktól függően. Egyes esetekben rendszeres adagokban, napi 2-3 alkalommal 3-5 cseppként adják, míg más esetekben csak hetente, havonta egyszer vagy akár hosszabb időnként. Erősen javasoljuk, hogy a gyógyszert az orvos tanácsának megfelelően szedje.