, 2022/11/18

A parlagi ligetszépe vagy egyszerűen ligetszépe (Oenothera biennis) a ligetszépefélék családjába tartozó, lágyszárú, kétnyári gyógynövény. Népies nevei: ligetéke, rapontikagyökér, csészekürt, kecsketubák.

Parlagi ligetszépe

1-1,5 méteresre is megnövő, kétnyári növény. Az első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, a második évben hozza virágait. Június-szeptember folyamán virágzik, termése négykopácsú tok. Virágai nagyok, éjjel nyílnak, a csészelevélből négy többnyire sárga szirom, és nyolc porzó, bibéje négy metszetű, magháza alsó állású, a vacok csöve a magház felett nyélszerűen folytatódik. Levelei lándzsásak, erősen fogazottak, váltakozó állásúak. Gyökere mélyre hatoló, húsos, fehéres színű, a tetején lilás árnyalattal.

Gyógyhatásai

Diétázás nélkül is csökkenti a testsúlyt, normalizálja a vérnyomást, mérsékli az ízületi gyulladást, lassítja a sclerosis multiplex előrehaladását, enyhíti a másnaposságot.Segíti a bőr megújulási folyamatát. Enyhíti a menstruációs panaszokat. Szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében. A kozmetikaipar a száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazható szereket készít belőle. Gamma-linolénsav tartalma miatt az ekcéma kiegészítő kezelésére használják. Magjából olajat sajtolnak. Gyógynövényboltokban beszerezhető a ligetszépe kapszula. Mellékhatása nem ismert.

Gyógyászati jelentőségű vadon termő növény, magolaját hagyományosan ekcéma, asztma, reumás ízületi gyulladás, premenstruációs és menopauzális szindróma, valamint más gyulladással kapcsolatos rendellenességek kezelésére használják.

Hagyományos kultúrák általi felhasználás

Az Oenothera biennis, bár napjainkban gyakran használják a nők egészségére, a hagyományos használatának története nem csak a nőkre jellemző. Számos észak-amerikai törzs, köztük az ojibwas, a cseroki, az irokéz és a potawatomi törzsek ismertek arról, hogy az esti kankalinokat tápláló és gyógyászati tulajdonságai miatt egyaránt használták. A gyökereket főzve a burgonyához hasonlóan fogyasztották, és a főtt fiatal leveleket is fogyasztották.

A hajtásokat nyersen fogyasztották. Az esti kankalinból készült teát emésztésserkentőként használták az elhízás kezelésére. Helyileg a gyökerekből forró borogatást készítettek kelések és aranyér kezelésére. Az egész növényt tartalmazó borogatás zúzódások kezelésére szolgált. Az esti kankalinvirágot a menstruációs vagy bélgörcsök okozta fájdalom kezelésére is használták.

Ligetszépe olaj

A problémás bőr gyógyolaja

Ez az aranysárga színű, sűrű állagú olaj tökéletes a száraz, hámló, problémás bőr kezelésére. Kivételesen magas linolénsav, valamint a ritkán előforduló gamma linolénsav tartalmának köszönhetően különösen ajánlott a pikkelyes és problémás bőr ápolására, hiszen értékes összetevői megakadályozzák a bőr vízvesztését, kiszáradását, segítik a bőr védőrétegének helyreállítását, a bőr megújulását.

Gyógyászati célokra a növény friss, föld feletti részeit és az érett magvak zsíros olaját hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra esik.

A linolsav és a linolénsav az arachidonsav természetes előanyagai, ami fontos szerepet játszik a szervezet gyulladásos mediátorainak (prosztaglandinok) anyagcseréjében, termelődésében. A folyamat befolyásolásával az említett telítetlen zsírsavak csökkentik az egyéb, gyulladáskeltő és más káros hatással (véralvadást fokozó, érszűkítő) rendelkező arachidonsav-termékek képződését.

Mire jó a gyógynövény?

gátolja az érelmeszesedést és az ennek nyomán kialakuló artériás betegségeket

vérnyomáscsökkentő

koleszterinszint-csökkentő

befolyásolja a prosztaglandin-szintézist

gyulladáscsökkentő

Gyógyászati célokra a ligetszépe friss, föld feletti részeit és az érett magvak zsíros olaját hasznosítják

Bőrbetegségek kezelésére - külsőleg és belsőleg - is kiváló lehet a gyógynövény, amennyiben a tüneteket a linolsav hiánya okozza (az ilyen betegeknél a vérplazmában kimutathatóan alacsonyabb a linolsav koncentrációja, vagy hiányzik az az enzim, ami ezt gamma-linolénsavvá alakítja át).

Belsőleg leginkább is kapszulaként és olajként vihető be a szervezetbe a gyógynövény. Felnőtteknek 4-6 gramm (körülbelül 3 evőkanálnyi olaj), 14 évesnél fiatalabb gyermekeknek 2-4 gramm, két részre osztva a napi adag. Arra figyeljünk, hogy étkezés után, folyadékkal vegyük be. Kúraszerű alkalmazása javasolt, mert érzékelhető hatás csak 4-12 hét elteltével várható.

Krémek, kenőcsök és balzsamok is készülnek a növény felhasználásával, amiket bedörzsöléshez, illetve fürdéshez is használhatunk. A tiszta olajat vagy a ligetszépe-olajjal készült terápiás krémeket, kenőcsöket közvetlenül felvihetjük az érintett bőrfelületre, illetve az olajat fürdőadalékként is használhatjuk.

A gyógynövényből készíthetünk teát.

Aprítsd fel a gyógynövény sárga színű szirmait, majd tedd azokat egy csészébe. Öntsd le két deciliternyi forró vízzel, majd öt perc után szűrd le. A gyógynövény magjai is alkalmasak a teakészítésre, amelyek megfázás esetén hozhatnak enyhülést, ugyanis csökkenteni képesek a kellemetlen tüneteket.