, 2022/11/18

A podagrafű vagy köszvényfű (Aegopodium podagraria) Európában és Ázsiában elterjedt, árnyékos helyet, nedves laza talajt kedvelő növény. Görög eredetű botanikai neve, Aegopodium, azaz "kecskeláb" a levél alakjára, a podagraria, "lábköszvény" a növény gyógyhatására utal, régen erre a betegségre alkalmazták.

Podagrafű

Az Aegopodium podagraria vagy podagafű, lágyszárú, évelő növény, amelynek karcsú, messze kúszó, föld alatti rizómái időközönként új, felálló szárakat képeznek. A növény nagy, 20-30 cm magas leveles szőnyegeket alkothat, virágzó szárakkal, amelyek magassága elérheti a 100 cm-t is. A növényt a vadonból gyűjtik, hogy helyi szinten élelmiszerként és gyógyszerként használják.Ezt a fajt a középkorban gyógy- és élelmiszernövényként termesztették.

Gyógyászati

Gyógyászati felhasználása hosszú múltra tekint vissza, és a középkorban élelmiszernövényként és gyógynövényként termesztették. A növényt elsősorban olyan ételként használták, amely képes volt a köszvény ellen hatni, ami a szerzetesek, püspökök stb. által ekkoriban fogyasztott gazdag ételek egyik hatása volt. A növényt a modern gyógynövénytanban kevéssé használják. A növény minden része reumaellenes, vizelethajtó, nyugtató és sebezhető.

Az infúziót reuma, ízületi gyulladás, valamint a húgyhólyag és a belek rendellenességeinek kezelésére használják. Külsőleg a növényt borogatásként használják égési sérülésekre, csípésekre, sebekre, fájdalmas ízületekre stb.

A növényt virágzáskor, késő tavasszal és nyár közepén szedik, és frissen felhasználható, vagy szárítható későbbi felhasználásra. A virágzó növényből homeopátiás gyógymódot készítenek. Az ízületi gyulladás és reuma kezelésére használják.

A virágos növényből homeopátiás gyógymódot készítenek

Ízületi gyulladás és reuma kezelésére használják. A növényt virágzáskor, késő tavasszal és nyár közepén szedik, és frissen vagy szárítva lehet felhasználni későbbi felhasználásra.

Hatóanyagok

Hatóanyagok Illóolaj, kávésav, kálium, C-vitamin, karotin, vas.

Farmakológiai hatások - Terápiás alkalmazások Az egész növény nyugtató, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, nyugtató és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Gyógytea formájában alkalmazzák köszvény, derékfájás, reuma, isiász, valamint a húgyhólyag, a vesék és a belek rendellenességeinek kezelésére. Külsőleg a szárított levelekből készült borogatás formájában alkalmazzák égési sérülések, sebek, ízületi fájdalom, rovarcsípés és aranyér kezelésére.

Alkalmazási mód A növényt vízhajtóként és nyugtatóként gyógytea formájában (10 g szárított gyógynövény egy csésze forralt vízben, naponta 3-szor) adják. Külsőleg gyógyító és nyugtató hatású borogatás formájában (15g szárított, összezúzott levelet egy kis alkoholban).

Figyelmeztetés: A gyógynövénykészítmények alkalmazása nem ajánlott az orvos vagy gyógyszerész tanácsának kikérése nélkül. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek a beteg által már szedett, felírt gyógyszerekkel, ezáltal megszüntetve azok terápiás hatékonyságát vagy toxicitást idézve elő. Továbbá tovább terhelhetik a szervezet legyengült életfunkcióit, így a beteget fokozott megbetegedéseknek és életveszélyes állapotoknak tehetik ki.

Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását.

Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag gyógyhatású levélzöldség a podagrafű.

Köszvényeseknek a táplálkozásba illesztése, fogyasztása is javasolt, mert magas ásványi anyag tartalma kedvezően hat az anyagcserére és a kiválasztásra, ami javíthatja a köszvényes állapotát, segíti a köszvény megelőzését.

Anyagcsere serkentő és gyulladáscsökkentő hatású.

Borogatásként alkalmazható rovarcsípésekre is.

A podagrafű kiváló értágító és hörgőtágító tulajdonságokkal rendelkezik, azonban sok gyógyszerrel ellentétben nincs olyan mellékhatása, mely ártana a mellékvesének.

A növény elősegíti az epe áramlását és kiválóan alkalmazható a húgykő semlegesítésére is.

Hörghurut esetén segít a lerakódott váladék felszakadozásában, tágítja a hörgőket és a légutakat.

A podagrafű hozzájárul a szív egészségéhez is, ugyanis erősíti a szívizomzatot.

Aromaanyagai áztatott italban is kiáznak.

Feldolgozási tapasztalat: Ajánlott gyűjtés után rövid időn belül feldolgozni, vagy szárazon tárolni a hűtőben. Megmosva, vizesen képesek hamar megbarnulni a levelek.

A podagrafű szinte minden gyógynövényboltban kapható, és akár tabletta vagy tea formájában is elérhető.