, 2022/11/18

A pókhálós bojtorján (Arctium tomentosum) az őszirózsafélék családjába, a katángformák alcsaládjába, a bojtorján nemzetségbe tartozó növényfaj.

Pókhálós bojtorján

A bojtorján több faja is gyógynövény. A pókhálós vagy molyhos bojtorján (A. tomentosum), a kis bojtorján (A. minus) és mind közül a legnagyobb levelű, a nagy vagy közönséges bojtorján (A. lappa) egyaránt gyógyhatásúak. Lapu néven is ismertek a különféle bojtorjánfajok. 60–120 cm-esre megnövő felálló, elágazó szárú kétéves növény. Vastag karógyökere van. Szára hengeres. A levelek nagy méretűek, nyelesek, szíves-tojásdadok, szélük fogazott. Fonákjuk szürkesfehéren molyhos.

A tőlevelek nyele sokszor vörös színű, belül tömör bélszövetű. Július-szeptember között virágzik. Sátorozó bogernyőben nyíló fészekvirágzatában a gömbös-tojásdad fészkek átmérője 1,5–3 cm, a csöves virágok bíborszínűek, a nyelves sugárvirágok hiányoznak. A fészek örve tömötten pókhálós szőrű (innen a magyar elnevezés). Kaszattermése van. A fészekpikkelyek horogszerűen visszahajló csúcsai az állatok szőrébe, ruházatba kapaszkodik, ezzel segítve a terjedést.

Eddig csak hajszeszként ismerted a bojtorjánt? Pedig számtalan jótékony hatása ismert, sőt gyökere zöldségnövényként is fogyasztható. Ismerd meg közelebbről ezt a méltatlanul háttérbe szoruló gyógynövényt.

Hajproblémák, bőr

A bojtorján sampon évtizedek óta ismert, alkalmazott és kedvelt a legkülönfélébb hajproblémák kezelésénél. Hajhullás, korpásodás és a haj zsírosodása esetén is érdemes kipróbálni nemcsak a sampont, hanem a házilag készült hajöblítőt is.

Cseranyagai és egyéb hatóanyagai a legkülönfélébb bőrbetegségekkel is hatékonyan veszik fel a harcot. Pattanások, akné, sömör, ótvar, ekcéma, psoriasis (pikkelysömör) és fekélyek kezelésénél éppúgy alkalmazható, mint általános sebgyógyítóként vagy akár még körömágygyulladásnál is.

Emésztőrendszeri panaszok

Hashajtó, szélhajtó hatású, de epehajtóként és epekövesség esetén is bevethető, sőt májvédő hatással is bír. Epegörcs esetén görcsoldó hatását is kihasználhatjuk, mely többszöröse a Papaverinnek.

Bojtorján, nagy bojtorján, pókhálós bojtorján, lapu, lapulevél, epe, haj, korpa, hajzsírosodás

Reumatikus és ízületi panaszok

Reumatikus bántalmak, köszvényes fájdalmak, isiász, legkülönfélébb ízületi gyulladások és duzzanatok esetén is hathatós segítség.

Vizelethajtó, méregtelenítő

Vizelethajtó, izzasztó, ezért méregtelenítő hatású is. Vizelethajtó és antibakteriális hatása húgyúti fertőzések esetén teszi hatásossá. Vesekövesség esetén is alkalmazható.

Egyéb felhasználási lehetőségek

Antibakteriális hatása meghűlés és torokgyulladás esetén is segítségünkre lehet. Kötőszöveti gyulladások esetén is hatásos.

Gombaellenes hatású, így a legkülönfélébb gombás fertőzések esetén is alkalmazható.

Gyökerének inulintartalma miatt cukorbetegség esetén teakeverékekben is helyet érdemel.

Bojtorjánmag hatásai

Magja epe- és vesebántalmak, epe- és vesekőképződés, valamint vérhas esetén alkalmazható.

Bojtorjánlevél hatásai

A levél epeműködést serkentő, vizelethajtó és vértisztító. Bőrbajok, bőrduzzanatok, sebek és különféle ízületi problémák esetén is alkalmazható. Baktériumölő hatású. Horzsolások, bőrviszketés, rovarcsípések és repedezett bőr kezelésekor is igen hasznos. A levél gyengébb hatású, mint a gyökér.

Bojtorján alkalmazása

Belsőleges alkalmazásnál 1 teáskanálnyi gyökeret 2 órán keresztül áztatunk 2 dl vízben, majd 1-2 percig főzzük, szűrjük. 3-szor 2 dl a napi adag.

Belsőleg a levélből készült teához 1 evőkanálnyi szárított levelet használunk, melyet 2 dl vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 3-szor 2 dl fogyasztható belőle naponta.

Külsőleges alkalmazáshoz a gyökérszárítmányból 1 evőkanálnyi mennyiséget veszünk, amit 2 órán keresztül áztatunk 2 dl vízben, majd 1-2 percig felfőzzük, szűrjük. Naponta többször végzünk borogatást, illetve használhatjuk hajöblítéshez is.

Hajproblémákra a gyökér alkoholos kivonata hatásosabb. Reumatikus panaszokra olajos kivonatát is használják.

Ehető növényként elsősorban a gyökerét hasznosíthatjuk, melyet levesekhez, ragukhoz adhatunk.