, 2022/11/18

A porcikafű (Herniaria glabra) a szegfűfélék családjába tartozó növény, amely Észak-Amerikában és Európában honos. Vízhajtó hatásáról ismert. A porcikafű hatóanyaga a herniarin.

Porcikafű

A Herniaria glabra egynyári vagy évelő, legfeljebb 20 cm magasra növő növény, hosszúkás, zöld levelekkel és apró, zöld, hermafrodita virágokkal, 7-10 virágból álló virágzatban. A virágzás és a szüret májustól júliusig tart, a terméskötés pedig augusztusban indul.

Ajánlott epekő- és vesekőgyulladás, folyadékvisszatartás, hólyaghurut és egyéb húgyúti fertőzések kezelésére, valamint köszvény és izomfájdalom ellen. Használják továbbá hörghurut, hörgőasztma, mellhártyagyulladás, légszomj, tuberkulózis, köhögés, pertussis és tüdőgyulladás ellen.

Hatóanyagokat tartalmazó növényi részek Föld feletti növényi részek.

Hatóanyagok Kumarinok, flavonoidok, fenolsav, szaponinok

Farmakológiai hatások - Terápiás alkalmazások.

A főzetet

Gyulladáscsökkentő, összehúzó, vizelethajtó, görcsoldó, görcsoldó, hasmenés elleni, izzasztó, fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyógyító hatású. Ajánlott epekő- és vesekőgyulladás, folyadékvisszatartás, hólyaghurut és egyéb húgyúti fertőzések kezelésére, valamint köszvény és izomfájdalom ellen. Használják hörghurut, hörgőasztma, mellhártyagyulladás, légszomj, tuberkulózis, köhögés, pertussis és tüdőgyulladás ellen is.

A növény borogatását külsőleg a bőrre kenve gyógyító és összehúzó szerként alkalmazzák, és fekélyek, égési sérülések, zúzódások, sebek és gyulladások ellen ajánlják. Végül, a gyógynövény kivonata étvágyjavító és idegméreg hatású, és gyomor- és nyombélfekély, hasmenés, vérhas, valamint idegkimerültség ellen adják.

Adagolás módja

Vízhajtóként, fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként adják infúzió formájában (2-3 kanál szárított gyógynövény egy csésze forró vízben, naponta kétszer) és tinktúra formájában (3-4 csepp, étkezés előtt). Külsőleg a bőrre gyógyító és összehúzó hatású, a friss növényből készült borogatás formájában.

Figyelmeztetés:

A gyógynövénykészítmények alkalmazása nem ajánlott az orvos vagy gyógyszerész tanácsának kikérése nélkül. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek a beteg által már szedett, felírt gyógyszerekkel, így megszüntetve azok terápiás hatékonyságát vagy toxicitást idézve elő. Továbbá tovább terhelhetik a szervezet legyengült életfunkcióit, így a beteget fokozott megbetegedéseknek és életveszélyes állapotoknak tehetik ki.

Gyógyászati hatásai

A porcikafüvet leginkább vesegyulladás, hólyaghurut, a húgyútak fertőtlenítésére és vizelethajtásra használják, leginkább forrázatként. De köszvényes, reumás betegségeknél is hasznos gyógynövény.

A népi orvoslás szerint, segíti az ízületi porcképződést és a porcok regenerálódását valamint az izomsérülések regenerációját, ezért sérveknél és izomszakadásoknál is előszeretettel használták.

Felhasználása

Ha csak fokozott vizelethajtásra kívánjuk használni (vízkór esetén pl.) a forrázathoz miután kihűlt adhatunk a kevés alkoholt (a szárítmánnyal megegyező mennyiséget, 1 ek drog, 1ek alkohol 2,5 dl víz) melyet aztán szűrés nélkül állni kell hagyni fél napot, aztán szűrni és fogyasztani. Ilyenkor lehet dupla vagy tripla mennyiséget is készíteni, mondjuk este és reggeltől fogyasztható a tea, egész nap napi legfeljebb 3 bögrényi, egyenlő részre osztva.

Homeopátiás szerekben is előszeretettel használják, elsősorban vesekő kezelésénél.

Ellenjavallat

Heveny (akut) vesegyulladás és epekő esetén nem szabad használni. Várandós és szoptatós anyáknak szintén nem ajánlott.

Hasonló hatású gyógynövények

Aranyvesszőfű – húgyuti fertőzésekre és gyulladásokra

Tarackbúza – vizelethajtó és bőrfertőtlenítő

Nagybojtorján – kiváló vizelethajtó és bőrnyugtató

Nyírfa levél – húgyuti fertőzésekre és görcsoldásra