, 2022/11/21

A ragadós galaj (Galium aparine) a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj. Kúszó szára 15-120 centiméter hosszúságú is lehet, horgas tüskékkel van borítva, de még a négyélű profiljának élei is tüskések.

Ragadós galaj

Levelei szőrös élűek, 6–8 tagú álörvekben csoportosulnak a száron. Virágai aprók, fehér vagy zöldesfehér színűek, csöves pártájúak, bogas virágzatot alkotnak. A ragadós galaj magja megpörkölve kiváló kávépótló szer, mely a valódi kávéhoz képest sokkal kevesebb koffeint tartalmaz. A növény maga is ehető, elsősorban főzve fogyasztják, mert nyersen a levél és a szár minden részén megtalálható szőrök kellemetlenné teszik a fogyasztását.

Gyógyhatásai

Teaként idegnyugtató, altató, vérnyomáscsökkentő hatású, a vese, máj, hasnyálmirigy megbetegedéseit kezelik vele, külsőleg bőrbetegségek, pattanások kezelésére használják. Ajánlott a pajzsmirigy betegségeire is.

Az egyik legkiválóbb gyógynövény pajzsmirigy alul- és túlműködés esetén. A friss ragadós galajból készített teával kezelhetők a száj és a nyelv rákos megbetegedései. Szüléskönnyítő hatással bír. Csökkenti a vérnyomást. Nagyon enyhe nyugtatóként is ismert.

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. Kiváló gyógymód megfázás, influenza esetén. A ragadós galaj teája alkalmazható vese-és májbetegségek esetén.

Felhasználás külsőleg

Forrázata külső sérülések, bőrbetegségek ellen alkalmazható lemosó formájában. Hosszabb ideig történő használata jó hatással van a pattanásos bőrre. A ragadós galaj pakolása felhasználható mérges csípések és napégés gyógyítására egyaránt.

Állapotok, amelyekben ajánlott

pajzsmirigy-alulműködés

pajzsmirigy-túlműködés

szájrák

magas vérnyomás

stressz

megfázás

influenza

veseproblémák

zsírmáj

bőrbetegség

kiütések

pattanásos arcbőr

mérges csípések

napégés

Ragadós galaj tea készítése

Egy csésze forrásban lévő vízzel öntsön le 2-3 teáskanálnyi szárított galajt. Hagyja ázni negyedóráig, majd szűrje le. Naponta 3 alkalommal ajánlott a bevitele.

Ellenjavallat

Gyermekek számára nem ajánlott a használata! Terhes és szoptató nők csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják!

Gyűjtése, szedése, tárolása

A nyári időszakban, június-július környékén kerülnek begyűjtésre a ragadós galaj föld feletti részei. Hűvös helyes történik a kiszárításuk.

Gyógyászati felhasználása

A ragadós galaj legfontosabb szerepe a mirigy rendszer védelmében van. Kiváló a pajzsmirigy alul- és túlműködésére is.

A pajzsmirigy megnagyobbodásakor (struma) friss galajból készült teával kell gargarizálni és a teát is inni. A használt teafűvel éjszakára tegyünk pakolást a beteg nyakára. A pajzsmirigy működésének szabályozására napi 2 csésze teát fogyasszunk, lehetőleg éhgyomorra.

Maria Treben szerint a száj és a nyelv rákos megbetegedéseit is gyógyítja. Súlyos betegségek esetén mindig friss növényből készült teát alkalmazzunk.

A népi gyógyászat a méhükkel szenvedő nőknek is ajánlja ezt a gyógynövényt, de a szülő nők is segítségül hívták erejét a szülés megkönnyítésére.

Külsőleg különböző bőrbetegségek, pattanások, mitesszerek, gyógyítására használhatjuk. Erre a célra a ragadós galajt használjuk lemosásra és igyunk meg napi egy csésze teát.