, 2022/11/21

A réti legyezőfű (Filipendula ulmaria) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a rózsafélék családjába tartozó gyógynövényfaj. A franciák „a mezők királynéjának” hívják.

Réti legyezőfű

Szögletes, üreges, pirosan erezett szára mintegy 2 m magasra nő. Átellenes levelei összetettek, 2-5 pár fogazott és egyenlőtlen levélkéje van. Összemorzsolt levelei jellegzetes, fertőtlenítő szerre emlékeztető szagot árasztanak. Álernyőbe tömörült, édeskés illatú, 4–8 milliméter átmérőjű virágai a sárgásfehértől a krémszínűig változnak. Aszmagtermésében barna magok vannak.

Gyógyhatása

Forrázatát elsősorban megfázáskor használják izzasztásra. Enyhíti az emésztési panaszokat. Görcsoldó, segít a menstruációs fájdalom csillapításában. Elősegíti a húgyhólyag ürítését. Érelmeszesedés esetén hasznos a fogyasztása. Kitűnő hasfogó. Csökkenti az ízületi fájdalmakat. Veseelégtelenség, vesemedence-gyulladás esetén is használható. Remek lázcsillapító. Megkönnyíti az epeürítést. Enyhíti a fej-és a fogfájást. Kiegyensúlyozza a gyomorsavtermelést. Kezelhető segítségével a cellulitisz.

Felhasználás külsőleg

Elősegíti a sebgyógyulást és a sebösszehúzást. Segít a reuma okozta fájdalmak enyhítésében. A virágainak forrázatából készült fürdő csökkenti a végtagok dagadását.

Állapotok, amelyekben ajánlott

gyomorhurut

gyomorégés

gyomorrontás

gyomorfekély

reflux (nyelőcsőbe került gyomorsav)

érelmeszesedés

ödéma

köszvény

elhízás

reuma

ízületi fájdalmak

hasmenés

felszíni sebek

cellulitisz

dagadás

menstruációs görcs

influenza

láz

meghűlés

emésztési panaszok

veseelégtelenség

vesemedence-gyulladás

fogfájás

túlsúly

savtúltengés

Influenza elleni réti legyezőfű tea készítése

250 ml 90 Celsius fok feletti vízbe tegyen 1 evőkanálnyi szárított hajtásvéget. 10 percig hagyja lefedve, majd szűrje le. Naponta 3-4 csészével fogyasszon belőle, az első adagot lehetőleg éhgyomorra igya meg!

Ugyan ez a recept felhasználható ízületi fájdalmak elleni borogatásként, amit naponta maximum 4 alkalommal javasolt használni!

Sebek, fekélyek kezelésére alkalmas borogatás készítése réti legyezőfűből

Fél liter vízhez adjon hozzá kb. 50 grammnyi szárított hajtásvéget. 20 percig melegítse a főzetet, de vigyázzon, hogy ne forralja fel túlzottan! A kész kivonatba mártson egy vászondarabot, és naponta 4 alkalommal borogassa a sérült részeket!

Fejfájás elleni teakeverék készítése réti legyezőfűvel

Tegyen 30 gramm palástfüvet, 30 gramm libapimpót, 30 gramm fűzfakérget, 20 gramm őszi margitvirágot, 20 gramm réti legyezőfüvet és 20 gramm tavaszi kankalinvirágot egy edénybe, majd jól keverje össze őket. A kapott egyvelegből két teáskanálnyi mennyiséget öntsön fel 250 ml forró vízzel. Hagyja állni pár percig, majd szűrje le a teát. Naponta 3-5 csésze bevitele engedélyezett.

Réti legyezőfű gyűjtése, szedése, tárolása

A kora nyári időszakban történik a virágzó hajtásvégek gyűjtése. Tavasztól, a virágzás kezdetétől egészen szeptemberig gyűjthetők a virágai. Zárt, árnyékos helyen érdemes kiszárítani. A kész drognak sárgás színe van, tovább nem érdemes szárítani, mert bebarnulhat, és azokat a részeket már nem lehet felhasználni!

Friss felhasználása ajánlott!