, 2022/11/21

A római kamilla, más néven nemes pipitér (Chamaemelum nobile) az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény. Európa nyugati és déli részein őshonos, hazánkban is termesztik. Aromás illatú, évelő növény. Kúszó gyökértörzséből 25–30 cm magas leveles szár emelkedik ki.

Római kamilla

Levelei szárnyasan szeldeltek, molyhosak. Virágfészkei hosszú kocsányon ülnek, a fészek szélén fehér nyelves virágok, közepén sárga csöves virágok vannak, az ezekből fejlődő termés kúpos, sima. Virágait akkor gyűjtsük, amikor fehér nyeles virágszirmai lefelé kezdenek hajlani. Frissen és szárítva használhatjuk.

Teája nem csak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz, gyomor- és bélgörcsök ellen, külsőleg hajápolásra, arclemosásra használható. Gyulladásgátló és görcsoldó, valamint antibakteriális hatású. Azonban a kamilla, vagy hivatalos nevén orvosi székfű (Matricaria recutita), amelyet ugyanilyen célból használhatunk, sokkal hatásosabb.

Római kamilla 100% tiszta illóolaj (Anthemis nobilis)

Édesen puha.

Ha a feszültség jelen van életedben, akkor nem csak nappal okoz kellemetlenséget, de éjszaka is. Akadályozza a pihenést, álmatlanságot okoz. A Római kamilla mélyen ellazító hatásával elősegítheti a pihenést és a relaxációt. Megnyugtat kívül- belül, és így megteremti az egyensúlyt. Az illóolaj kímélő hatása révén, alkalmazható gyerekeknél is. A menstruáció előtti tünetekre tökéletes választás lehet, mivel csökkenti a hangulatingadozások és oldja a görcsöket. A Római kamilla illóolaj illata meleg és virágos.

A Római kamilla illóolaj számos, pozitív hatását az alábbi területeken hasznosíthatod:

Aromaterápia:

nagyon jelentős nyugtató hatással rendelkezik

kiegyensúlyozó tulajdonságú

jó hatással van a torokcsakrára

álmatlanság esetén jól alkalmazható

tökéletes társ lehet pihenés és relaxáció alkalmával

elbűvölő parfüm készíthető belőle

Tipp!

Álmatlanság esetén készíts egy finom fürdőt. Keverj el mézben 10 csepp római kamilla illóolajat és add a fürdővízhez. Ezt alkalmazhatod gyermekeknél is, de náluk csak 4-5 csepp római kamilla illóolajat alkalmazz!

Kozmetika:

világos bőr és szőke haj esetén tökéletes választás bőr és hajápoló készítményekbe

nyugtató hatásánál fogva, napozás utáni bőrápoló kencékben jól alkalmazható

problémás, gyulladt és pattanásos bőrre enyhülést hozhat

pelenka okozta kiütésekre készített ápoló szerekbe jó választás lehet

gyermekek számára készített bőrápolási készítményekbe használható

Élettani hatás:

menstruáció előtti tünetek csökkentésére alkalmas lehet

tompa és állandó fájdalmat hatásosan csökkenti

hatásosan oldja a testi feszültséget

Tipp!

Egy kevés hordozó olajhoz adj 6 csepp római kamilla illóolajat és ezt a gerinc két oldalán dörzsöld be. Így oldhatod az ideges és feszült helyzeteket.

A Római kamilla illóolaj biztonságos használatához az alábbi tényezőket vedd figyelembe:

várandósság ideje alatt kerüld a használatát

bőrön való alkalmazás előtt végezz bőrtesztet

(1 cseppet az adott illóolajból keverj össze 1 csepp zsíros olajban, és a könyök belső felére kend rá). Várj vele 20-30 percet. Ha negatív lett a teszt, bátran használhatod)

csak külsőleges használatra

A római kamilla

A „növények orvosa” becenevet kapta, amiért olyan pozitív hatással van a környezetében élő többi növényre. Az ókori rómaiak a római kamillából merítettek bátorságot háború idején. Manapság a kamilla legelterjedtebb felhasználási módja köztudottan a teakészítés, a római kamilla azonban arckrémekben, hajfestékekben, samponokban és parfümökben is fellelhető. A római kamilla esszenciális olaj nyugtató hatásai a bőr és a test számára egyaránt kedvezőek.

Alkalmazás

Az esszenciális olajokat az érzelmi és fizikai jóllét fokozására széles körben alkalmazzák akár önmagukban, akár komplex keverékek formájában. A doTERRA esszenciális olajokat általában három módszer egyikével juttatják a szervezetbe:

Aromatikusan párologtatva: cseppents pár cseppet kedvenc párologtatódba, vagy 1-2 csepp olajat dörzsölj szét a tenyeredben és közvetlenül lélegezd be.

Helyileg a bőrön alkalmazva: vigyél fel egy-két csepp olajat a kívánt területre. A bőrérzékenység minimálisra csökkentése érdekében hígítsd a dōTERRA frakcionált kókuszolajával.

Belsőleg vízben, folyadékban elfogyasztva esetleg kapszulába töltve. Fontos: nem minden olaj alkalmazható belsőleg!

Az esszenciális olajok használata rendkívül egyszerű, természetüknél fogva biztonságos, azonban erősen koncentráltak, ezért körültekintően kell őket alkalmazni. Kizárólag tiszta esszenciális olajokat használj, és tartsd be a címkék figyelmeztetéseit és utasításait! Soha ne használd az esszenciális olajokat szemben vagy hallójáratban! Ha külsőleges alkalmazás során bőrpír vagy irritáció lépne fel, vigyél fel az érintett területre növényi olajat, például frakcionált kókuszolajat – a víz nem hígítja az esszenciális olajokat! Az olajok használatát mindig a fokozatosság elve szerint kell elkezdeni, és használatuk kúraszerűen ajánlott.