, 2022/11/21

A sárga cserszömörce vagy egyszerűen csak cserszömörce (Cotinus coggygria) a szömörcefélék családjába tartozó növényfaj. Fásszárú: többnyire nagyobb cserje, ritkábban kis fa. Cserzőnövényként, festőnövényként és gyógynövényként is hasznosítható. Egyéb nevei: cserzőfa, parókafa, szkumpia, szömörce, szömörcefa, szumák, timorfa.

Sárga cserszömörce

Magyarország hegyvidéki tájain vadon nő, így a Mecsekben, a Bükkben, a Bakonyban, a Vértesben és a Balaton-felvidéken is találkozhatunk vele. Kertekben és parkokban is ültetik, mivel a júniusi virágzás után a szöszös bugák akár augusztusig is díszlenek. Magas cseranyagtartalma miatt állati bőrök cserzésére használták a tímárok. A száraz levelek 10-30% cseranyagot (ellagsav) tartalmaznak.

A fájából kinyert sárga festőanyagot a kézműipar hasznosította, de népművészek ma is használják ilyen céllal.

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatását fogínygyulladás, fogínyvérzés, illetve torokgyulladás esetén öblögetőszerként aknázhatjuk ki.

Aranyeres bántalmakra ülőfürdőként alkalmazható.

Erősen izzadó testrészek lemosására is használható, csökkenti az izzadást és a testszagok kialakulását.

Belsőlegesen rövid ideig használható hasmenés, gyomor- és bélvérzés esetén is. (A vérzéses állapotok mindig orvosi konzultációt igényelnek.)

Bőrpanaszok

Fagyásra, valamint gyulladt, pattanásos bőrre, illetve ekcéma esetén akár más gyógynövényekkel keverve is alkalmazható.

cserszömörce bokor, cserszömörce fa

Cserszömörce adagolása

Szájvizet készen is vásárolhatunk. A cserszömörcetea önmagában is kitűnő szájvíz, bár csak egy-két napig tárolható. Ügyeljünk rá, hogy ne nyeljük le.

A tea készítéséhez 1 teáskanálnyi szárítmányt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, naponta kétszer fogyasztható ez a mennyiség. Külsőleges alkalmazásnál (lemosóként, öblögetőként, gargarizálóként, fürdőként) 1 evőkanálnyi szárítmányt számítunk 2 dl vízre.

Cserszömörce mellékhatása

Mivel csersavtartama igen jelentős, belsőleges alkalmazása kúraszerű lehet, 1 hétnél ne tartson tovább. Belsőleges túladagolása székrekedést, hosszabb távon májkárosodást okozhat.

Cserszömörce gyűjtése

Nyáron a zöld leveleket kell gyűjteni, lehetőleg még virágzás előtt, május-júniusban.

Érdekesség

A szömörcefélék családjába tartozik a Magyarországon is ismert és elterjedt ecetfa, valamint egzotikusabb képviselői: a mangófa, a pisztáciafa és a kesufa.

A híres, hírhedt mérges szömörce is e család képviselője, Észak-Amerikában őshonos, de hazánkban is előfordul. Leveleivel érintkezve csúnya hólyagos kiütéseket szerezhetünk, melyek akár egy hétig is fájdalmasan viszkethetnek. A bő szappanos vizes lemosás, illetve a szódabikarbónás lemosás enyhítheti a kellemetlen tüneteket, melyek esetenként orvosi ellátást is igényelhetnek.