, 2022/11/21

A sarlós gamandor (Teucrium chamaedrys) az árvacsalánfélék családjába tartozó dísznövény, amely az európai és észak-afrikai mediterrán térségből származik, és a Közel-Keleten, egészen Iránig megtalálható. Gyógynövény, gyomor-és bélrenyheség ellen használják. Keserűanyag tartalma miatt a likőrgyártásban, a népi gyógyászatban pedig bájitalként, epeserkentő szerként és a köszvény kezelésére alkalmazták.

Sarlós gamandor

Kellemes illatú, kertekbe is ültetik. Az ajakosak nagy részéhez hasonlóan illóolajokat tartalmaz. Alacsony termetű ajakos növény. Szára 10–30 cm hosszú, néha félig kúszó, töve enyhén fásodik. A tojásdad levelei 2–3 cm hosszúak szélük csipkés vagy fogazott, gyéren szőrösek, rövid nyéllel átellenesen csatlakoznak a szárhoz. A lila vagy rózsaszín árnyalatú ajakos virágok 4-6 örvökben nyílnak, forrt csészelevelei hegyes csúcsúak. Termése makkocska, de sokkal gyorsabban szaporodik kúszó hajtásaival. Száraz, meleg sziklás lejtőkön, réteken május-július között virágzik.

A gyógynövények és cserjék nagy csoportjára utal, amelyek főként a mediterrán éghajlaton találhatók. A hagyományos gyógynövénygyógyászatban évszázadok óta használják - főként gyógyteaként - gyulladásos és emésztési zavarok, például ízületi gyulladás, köszvény és gyomorpanaszok kezelésére. Ennek az évelő növénynek sötétzöld lombja van, aromás, fűszeres illatú levelekkel. Nyáron rózsaszínű-lila virágai nyílnak. Számos szaponin, flavonoid és polifenol található benne, amelyek mind olyan bioaktív vegyületek, amelyek hatással vannak a szervezetre.

Egészségügyi előnyök:

Ez a kis növény keserűanyagokat, tanninokat és illóolajat tartalmaz. A keserű összetevőknek köszönhetően kiváló gyógyír a szervezet erősítésére, az étvágy javítására és az emésztőrendszer kezelésére. Pozitívan hat a májra és az epevezetékekre, különösen unokatestvérével, a teucrium chamaedrys-szel és a máriatövissel kombinálva. A cickafarkfűvel együtt a hegyi germán gyógynövény jó gyógyszer a hasmenés megállítására. A hegyi germander évszázadok óta használják légúti fertőzések kezelésére. A hegyi germander antimikrobiális hatását néhány évvel ezelőtt fiatal szerbiai tudósok egy csoportja igazolta. A hegyi germánder az Elecampane és a Horehounddal kombinálva jó segédgyógyszer a tüdőgyulladásban szenvedők számára. Más keserű növényekhez hasonlóan a hegyi csíragyökérből is gyakran készítenek étvágygerjesztő és a szervezetet erősítő keserűfűszert.

A hegyi csermáng és az üröm keveréke jó gyógyszer mindazok számára, akik gyomorsavhiány okozta gyomorhurutban szenvednek. Mint minden keserűanyagot tartalmazó növényt, a hegyi csermely teáját is cukrozatlanul és mindig étkezés előtt isszuk.

Hagyományosan különböző kóros állapotok, például gyomor-bélrendszeri rendellenességek, gyulladások, cukorbetegség és reuma kezelésére használják. A hagyományos iráni orvoslásban (TIM) a T. polium teáját számos betegség, például hasi fájdalom, emésztési zavarok, megfázás és 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használják.

Jó gyógynövényes gyógymód:

Epehólyag állapotok

Láz

Köszvény

Gyomorfájás

Hasmenés

Fogyás

Baktériumölő (fertőtlenítő) szerként való felhasználás

Szájöblítőként való felhasználás

Csak orvosi felügyelet mellett

Ellenjavallatok:

A mellékhatások közül sok a májgyulladással kapcsolatos. A csíra esetében a májgyulladást a máj mérgezése okozza.

Bár a növény kivonatát már az ókor óta használják gyógynövényként, nem tartották veszélyesnek egészen addig, amíg az 1990-es években 26 olyan esetet nem jelentettek, amikor a kapszulák vagy a germander tea hatására akut májgyulladás lépett fel.

Gyűjtés

június-július / virágzó hajtás

A növény virágos, leveles, lágy hajtásait kell gyűjteni. Kb. 3 kg friss anyagból lesz 1 kg száraz áru.