, 2022/11/21

A sármányvirág (Sideritis) az árvacsalánfélék családjához tartozó növénynemzetség. Egy faja, a parlagi sármányvirág, vagy egyszerűen csak sármányvirág elsősorban gyógyító tulajdonságairól nevezetes.

Sármányvirág

Mediterrán területen bőséggel terem, a Balkán-félszigeten, az Ibériai-félszigeten és Makaroneziában, de Közép-Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú részén is megtalálható. A nemzetséget alkotó fajok 8–50 cm magasra növő félcserjék vagy egyéves lágyszárúak, általában 1000 m fölött sziklákon találhatók. Molyhos növény, mikroszkópon keresztül szőrszálak összefonódása látható. Szárai négyszög alakúak, lágyszárúak. Levelei keresztben átellenesek, a felső részen sisak forma látható.

A Sideritis virága harang alakú, halványsárga színű. A virágok hajtásvégi fürtökben nyílnak májustól augusztusig. Kis alakító metszésektől eltekintve nem igényelnek rendszeres visszavágást. Magvetéssel vagy meddő hajtásokról[9] szedett félfás dugványokkal szaporíthatók.

Gyógynövényként

A sármányvirág segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, megelőzi a megfázást és az influenzát. Vírus, gomba és baktérium ellen is hatásos, fájdalomra és enyhe szorongásra is használható. Természettudósok szívesen ajánlják a hegyi teát, amit csodaszernek tartanak. Megfigyelések szerint közel van az igazsághoz. Modern vizsgálatok kimutatták, hogy a tea fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás és antioxidáns hatása miatt a rák.

A növényt tudományos kutatások is igazolják: diterpéneket, flavonoidokat és esszenciális olajokat tartalmaz. A Sideritist a zsályával és az ánizs magjával hasonlították össze, a növények flavonoidtartalma miatt. A legtöbb kutatást Hollandiában, Görögországban, Macedóniában, Albániában és hazánkban is végeztek 1998. májusban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészeti szakán, Budapesten.

Bővebben a sideritisről

Ez a gyógynövény több mint 150 különféle alfajjal rendelkezik. 1000 méterrel a tengerszint feletti nő, botanikai elnevezése a görög siderosból (vas) származik. Akkoriban úgy gondolták, hogy a gyógynövény alkalmas a vasfegyverek által okozott sebek gyógyítására, innen kapta a nevét, de az elnevezése az erejére is utal. Az árvacsalánfélék családjába tartozik, aranysárga virágokkal és a szürke, filcszerű levelekkel rendelkezik. Bolyhos lombozata védi az erős napsugárzástól és a magas hőmérséklettől a sziklás görög hegyekben. Pásztor tea néven is emlegetik, mert a görög pásztorok gyakran itták.

Édes, virágos és földes ízű, felejthetetlen aromával. A többi közönséges teától eltérően nincs stimuláló hatása, így korlátlanul fogyasztható. Pásztortea, sármányvirág vagy vasfű, de görög hegyi tea néven is emlegetik, és értékes növényi vegyületek sokaságát tudhatja magáénak. Többek között illóolajokat, vitaminokat, antioxidáns flavonoidokat, feniletoanoidokat, továbbá antibakteriális és antikarcinogén fenolsavakat, béta-karotint, kumarinokat, lignánokat és szterineket tartalmaz. Mivel jóval a tengerszint felett nő, a tápanyagok és illóolajok nagyobb koncentrációban vannak jelen benne.

Speciális gyógyászati tulajdonságai

A Növényi Gyógyszerkészítmények Bizottsága (HMPC) rendkívül pozitívan nyilatkozott a görög hegyi tea kapcsán. Véleményük mérvadó, és az általuk rendelkezésre bocsájtott, a növény gyógyászati felhasználására vonatkozó tudományos következtetések összefoglalását az EU tagállamai figyelembe veszik, amikor értékelik a sideritist tartalmazó növényi gyógyszerek engedélyezési kérelmeit.

A HMPC következtetései csak azokra a görög hegyi tea készítményekre vonatkoznak, amelyeket a növény részeinek szárítása és aprítása útján állítanak elő, és meg lehet inni gyógyteaként. Számos kutatás biztosít tudományos alapot arra, hogy a görög hegyi tea felhasználható többféle civilizációs betegség kezelésére. Érdemes megemlíteni dr. Jens Pahnke professzor, Alzheimer-kutató ígéretes eredményeit, amelyeket az Alzheimer-kórtól szenvedő egerekkel végzett kísérleteivel ért el.

2010-ben egy németországi magánkutató intézet szabadalmaztatta a görög hegyi tea növényi kivonatait a szerotonin újrafelvétel szelektív inhibitoraként, amely használható depresszió, szorongásos rendellenességek, pánikrohamok, étkezési, figyelem- és hiperaktivitási rendellenességek kezelésére. A Journal of Physiology and Pharmacology 2012-es kiadása megállapította, hogy a sideritisből készült kivonatok, értágító hatásuknál fogva csökkentik a vérnyomást.

Alzheimer-és Parkinson-kór ellenes

Hippokratész is felismerte, hogy a görög hegyi tea kortyolgatása pozitív hatással van a szorongásra és a depresszióra, ami egy tudományos kutatás szerint is teljességgel igaz. A Molecules Journal 2015-ben megjelent cikkében arról írnak, hogy a növényben található négy flavonoid befolyásolja egy olyan vegyület gátlását az emberi agyban, amelynek magas szintje különböző nem kívánt állapotokhoz kapcsolódik, ilyen a szorongás, a depresszió, az Alzheimer- és Parkinson-kór. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az öregedéssel kapcsolatos mentális betegségek megelőzéséhez, ugyanakkor segíthet más, életkor-specifikus vagy hangulati zavarokkal nem rendelkező emberek számára is.

Jótékonyan hat a libidóra

A régebbi szakirodalomban vannak olyan utalások, amelyek szerint a sármányvirág rendszeres fogyasztása szintén hatással lehet a libidóra. Noha ezen a területen kevés tudományos kutatás történt lehetséges, hogy az anekdotikus bizonyítékok némelyike ​​helytálló. A növény magas kálium- és cinktartalommal rendelkezik, mindkettő szükséges a jó egészséghez, ideértve a szexuális egészséget is. Ezen kívül a szorongásgátló és antidepresszáns tulajdonságai miatt, rendszeres fogyasztása segíthet abban, hogy az aktus előtt „hangulatba kerüljünk”, ami még nehezebb, ha depressziósak vagyunk, és szorongunk.

Teakészítés kétféle módon

A görög hegyi teát a gyógynövény minden részének felhasználásával főzik (virágok, levelek és szár). A tea elkészítéséhez 1 liter vízhez tegyünk 5-10 gramm morzsolt gyógynövényt, vagy 6-8 darab 5 centis sideritis szárat, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 10–15 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, hagyjuk állni további 5 percig, majd szűrjük le. Elkészítésének másik módja, ha 1 teáskanálnyi teafüvet leforrázunk 2,5 dl vízzel, pihentetjük 10 percig, majd leszűrve, ízesítés nélkül, vagy ízesítve fogyasztjuk. Ízlés szerint tehetünk bele citromot, mézet, babérlevelet, fahéjat, szárított gyümölcsöket. Bár a görögök elsősorban forró italként kortyolják a sideritist, a melegebb hónapokban kiváló jeges teát készíthetünk belőle. Miért innánk szintetikus vitaminokkal dúsított italokat, ha kéznél van egy természetes, antioxidánsokkal és fitotápanyagokkal teli gyógytea.