, 2022/11/22

A seprűzanót vagy seprőzanót (Cytisus scoparius) a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjának Faboideae alcsaládjába tartozó évelő cserje. A napsütötte helyeket, az alacsony tengerszint feletti magasságon található száraz, homokos talajokat kedveli, gyakran ültetik is.

Seprűzanót

Magyarországon az ország nyugati területeinek savanyú talajain őshonos. Természetes elterjedési területén kívül egyes helyeken inváziós fajjá vált. Sokszor cserjéseket alkot. A Cytisus scoparius egy örökzöld, lombhullató cserje, amely akár 6 méter magasra is megnőhet, apró, lándzsás vagy háromlevelű, zöld levelekkel és nagy, számos, sárga virággal. A virágzás és a betakarítás májustól júniusig tart.

Gyógyhatása

Alkaloidtartalmán alapuló hatása miatt szív- és érrendszeri panaszok, alacsony vérnyomás, visszérbetegség kezelésére használható, bizonytalan szparteintartalma miatt felhasználása inkább csak késztermékekben ajánlott. A homeopátiában szívritmuszavar, szívgyengeség, bőrbetegségek kezelésére használatos. A virágban található flavonoidoknak vizelethajtó hatásuk van, amelyek elősegítik a kloridok kiürülését. A szpartein nyugtató hatást gyakorol az idegrendszerre és szabályozza a szívritmust.

A tiramin érösszehúzó tulajdonságú; így a zanót alapú gyógykészítmények kedvezően hatnak a vérkeringésre. A seprűzanót mérgező hatását a szpartein okozta (ennek mértéke a növény különböző részeiben változó): túladagoláskor előfordulhat hányás, szédülés, szívdobogásérzet, ezért csak az orvos által javasolt gyógykészítményeket használja! A seprűzanót használata nem ajánlott terhesség idején vagy magas vérnyomásban szenvedőknél. Ezenkívül a tiramin egyes antidepresszáns gyógyszerek szedése mellett veszélyes vérnyomásemelkedést okozhat.

Antimikrobiális

A növény enyhe aktivitással rendelkezik korlátozott számú humán kórokozóval szemben.

Antioxidáns

In vitro és állatkísérletek bizonyos antioxidáns aktivitást mutattak ki, és az ultraibolya fény károsodása elleni helyi készítményként való felhasználását is vizsgálták.

Klinikai adatok

A C. scoparius szív- és érrendszeri állapotokra történő alkalmazásáról nincsenek friss klinikai adatok. A seprű népi használata a keringés javítására és antiaritmiás hatásra nem igazolták klinikai vizsgálatokban, annak ellenére, hogy a német E Bizottság monográfiái ajánlják a funkcionális szív- és keringési zavaroknál történő alkalmazást.Blumenthal 2000 Lehetséges, hogy kis dózisban a szívaktív vegyületek, mint például a spartein, ellentétes módon hatnak, mint nagy dózisban; így negatív és pozitív inotróp hatásról egyaránt beszámoltak. Emellett a spartein esetében diuretikus hatásokról is beszámoltak.