, 2022/11/22

A szapora zsombor, orvosi zsombor (Sisymbrium officinale) a kétszikűek osztályába ezen belül a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe és a káposztafélék családjába tartozó faj.

Szapora zsombor

Az egy- vagy kétnyári zsombor gyapjas szára mintegy 60 cm magasra nő. Szabálytalanul hasogatott leveleket és apró, sárga virágokat találunk rajta, utóbbiak szirmai a káposztafélékra jellemző módon kereszt alakban helyezkednek el. Megnyúlt becőtermése igen hosszú és keskeny.

Gyógyhatása

Az orvosi zsombor illóolajában található kéntartalmú vegyületek reflextevékenységet váltanak ki, ami a felső légutakra (hörgőkre) kifejtett váladékelválasztó hatásban nyilvánul meg. Köptető és nyáloldó, illetve köhögés-csillapító.

A népgyógyászatban gégepanaszokban, hurutokban, húgyúti és vesekőpanaszok esetén. Az orvosi zsombor illóolajában található kéntartalmú vegyületek reflextevékenységet váltanak ki, ami a felső légutakra (hörgőkre) kifejtett váladékelválasztó hatásban nyilvánul meg. Köptető és nyáloldó, illetve köhögés-csillapító.

Felhasználjuk:

Az orvosi zsombort az afónia (a hang többé-kevésbé teljes elvesztése) kezelésére használják. Hatékonyságát a rekedtség leküzdésében, valamint a gégehuruttal és a torokgyulladással járó kellemetlen érzések csillapításában is bizonyította. A légutak gyulladása esetén szintén javallott. A homeopátia is felhasználja.

Ellenjavallat: A zsombor alkalmazása gyermekek esetében nem ajánlott. Túladagolása felnőtteknél a szívritmus lassulását, vagy más ritmuszavarokat idézhet elő.

A vadon élő állatok vonzásáról ismert.

Alkalmas: könnyű (homokos), közepes (agyagos) és nehéz (agyagos) talajokra. Alkalmas pH: enyhén savanyú, semleges és bázikus (enyhén lúgos) talajok. Félárnyékban (világos erdőben) vagy árnyék nélkül is nőhet. A nedves talajt kedveli.

Ehető részek: Hajtások

Fiatal hajtások - nyersen vagy főzve. Keserű, káposztaszerű ízű, saláták ízesítőjeként vagy főzve főzelékfűszerként használják. Mag - nyersen vagy főzve[257]. Porrá őrölve zúzalékként vagy mustárszerű ízesítőként levesekben stb. használható.

A Sisymbrium officinale nemcsak a konyhai készítményekben hasznos, hanem úgy tűnik, hogy érdekes terápiás tulajdonságokkal is rendelkezik, különösen torokbetegségek, például afónia és rekedtség esetén. Ezért szokták "az énekesek gyógynövényének" (olaszul "Erba dei cantanti") is nevezni.

Valóban, egy csésze Sisymbrium officinale infúziót gyakran fogyasztanak az énekesek művészi előadás előtt, még ha jótékony hatását még tudományosan bizonyítani kell is. Néhány előzetes adat elemezhető, de újabb erőfeszítéseket és forrásokat kell fordítani egy értékes terápiás potenciállal rendelkező növény tanulmányozására és vizsgálatára. Ez az áttekintés összefoglalja a Sisymbrium officinale-ra vonatkozóan rendelkezésre álló adatokat.

Gyógyászati felhasználás

A Plants For A Future nem vállal felelősséget a növények használatából eredő káros hatásokért. A növények gyógyászati célú felhasználása előtt mindig kérje ki szakember tanácsát.

Antiafonikus vízhajtó Hashajtó hashajtó gyomorerősítő

Az egész növényről azt mondják, hogy antiafonikus, vizelethajtó, köptető, hashajtó és gyomorerősítő hatású. Ezt a növényt egy időben "énekesnövényként" ismerték, mivel a hangvesztés kezelésére használták. Az egész növény erős infúzióját torokpanaszok kezelésére használták. Túlzott adagok hatással lehetnek a szívre. A szárított növény szinte inaktív, ezért csak frissen szedve szabad használni.

Betegségek kezelése:

Mindenekelőtt gyulladáscsökkentő hatása miatt becsülik, ezért gyakran írják fel a légutak gyulladásaira, például köhögésre, megfázásra vagy influenzás fertőzésekre. A glikozinolátnak nyálkaoldó, köptető hatása van. A kántorfű elnevezést az énekesek hangadási képességeinek kezelésében elért kedvező hatásának köszönheti. Alkalmazható rekedtség, gégehurut, torokgyulladás, illetve légúti gyulladás esetén is. Magjai szíverősítő hatásúak. A hagyományos orosz gyógyászatban alkalmazott kaukázusi zsombor nagyobb mennyiségben tartalmazza ezeket a szíverősítő kardenolidokat.

Mikor gyűjtik:

Nyáron gyűjtik be, majd megszárítják. Káposztára emlékeztető, erős illata lesz szárítás követően.