, 2022/11/22

A szenegafű (Polygala senega) a hüvelyesek rendjébe, a pacsirtafűfélék családjába tartozó növényfaj. Gyökere szenegagyökér vagy csörgőkígyógyökér néven ismert drog. Az észak-amerikai indián törzsek kígyómarás ellen használták.

Szenegafű

A kis termetű, lágy szárú növény 20–30 cm magas szárai gyökértörzsből indulnak ki. Lándzsa alakú szára, amelyen váltakozó állású levelek helyezkednek el, virágfüzérben végződik. Hártyás toktermése van. Magjában fehér, húsos maglepelt találunk.

Gyógyászati felhasználás

Ezt a növényt az amerikai őslakosok sokféleképpen használták. A cserokiak köptető és vizelethajtó szerként, valamint gyulladás, krupp és nátha ellen használták. A chippewák a gyökérből készült készítményeket görcsök és vérző sebek kezelésére használták. A cree-k torokfájás és fogfájás esetén rágták a gyökeret Frère Marie-Victorin kanadai botanikus szerint a szenecákat a gyökér kígyómarás kezelésére való használatára a csörgőkígyó farkához való hasonlósága inspirálhatta.

A gyökeret az 1700-as években Európába exportálták, és a gyógyszerészek az 1800-as években széles körben árulták. Tüdőgyulladás gyógyításaként hozták forgalomba. Gyógynövényként ma is használják. A gyökeret őrölték, és szabadalmaztatott gyógyszereket, főként légúti panaszok elleni szereket készítettek belőle. Köhögés elleni szirupokhoz, teákhoz, nyalókákhoz és gargalizáláshoz adják. Nagy mennyiségben mérgező, és a túladagolás olyan tüneteket okoz, mint a hasmenés és "heves hányás". A porított gyökér szúrós (tüsszentést kiváltó) hatású lehet. A gyökér porított változata szúrós (tüsszentést kiváltó).

A gyökérterméket Senegae Radix, Radix Senegae, vagy egyszerűen senegae-nak nevezik. A hatóanyagok közé tartoznak a szaponinok, mint például a senegin, valamint fenolsavak, szorbit-származékok, metil-szalicilát (télizöld olaj) és szterolok. A köptető tulajdonság a nyálkahártyák szaponinok általi irritációjából ered, ami a légúti váladék mennyiségének növekedését és viszkozitásának csökkenését okozza, ami produktív köhögést eredményez.

Hatóanyaga

A gyógynövény legfőbb hatóanyagai a triterpén-szaponinok, de tartalmaz még szalicilsavat, glükózt, szacharózt, nyálkát és pektint. Ezek a hatóanyagok legfőképpen a gyökértörzsben találhatók, így gyógyászati célokra a növénynek ez a része használható fel. A gyökérfej szürkésbarnás színű és sokkal szélesebb, mint maga a gyökér. A gyökértest színe sárga vagy barna és orsó alakot ölt, amelyből oldalgyökerek ágaznak ki. A gyökér édeskés ízvilággal rendelkezik, íze azonban meglehetősen kellemetlen.

A szenega köptető tulajdonsággal bír, így bátran lehet alkalmazni légúti hurutos megbetegedésekre. Betegség esetén az izzadást és a nyálelválasztást is elősegíti. A gyógynövénynek hashajtó és gyulladásgátló tulajdonsága is van. Egyes kutatások szerint csökkenteni képes a vér koleszterinszintjét is.

Lehet alkalmazni hurutos megbetegedésekre, köhögésre és a hörgők gyulladásos megbetegedésére. Főzet és tinktúra formájában is alkalmazható légúti hurutos megbetegedéseknél, mivel csökkenti a köpet viszkozitását.

A gyógynövényt nem lehet hosszabb ideig alkalmazni, mivel gyomorirritációt, hányást és hányingert okozhat, sőt nagyobb adagban és hosszabb ideig fogyasztva émelygést, emésztési panaszokat és komolyabb gyomorbántalmakat is előidézhet. Várandós nőknek és cukorbetegeknek is óvakodniuk kell a szenega bármilyen formában történő alkalmazásától.

Felhasználása

A növény gyökere köhögés és a hörgők gyulladásának kezelésére ajánlott. Gyermekeknek szirup formájában adják be enyhe székrekedés vagy hurutos köhögés esetén. A szenegagyökér nemrégiben felfedezett gyulladásgátló tulajdonságai újabb javallatokat sejtetnek ekcéma és pikkelysömör ellen. Vizsgálják azt a tulajdonságát is, amely védi a beültetett szerveket a kilökődéstől, valamint lehetséges szerepét a nem inzulinfüggő cukorbetegség kezelésében.

Figyelmeztetés

A növény csekély mértékben mérgező hatású. Ritkán, és csupán nagyobb adagokban vagy hosszan tartó kezeléskor tapasztaltak bizonyos emésztési zavarokat (például émelygés). A gyökerek frissen is alkalmazhatók, de belsőleg használva irritációt válthatnak ki.