, 2022/11/23

A szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába tartozó fás szárú növényfaj. Kétlaki növény. A mediterrán térségben élő, nagy termetű fa a 20 m-es magasságot is elérheti.

Szentjánoskenyérfa

Összetett (párosan karéjos) levelei 6-10 kemény tapintású levélkéből állnak. Sziromtalan virágai kicsik, vöröses színűek, közvetlenül az ágakon nőnek. Sötétbarna, mintegy 20 cm hosszú hüvelytermése, a szentjánoskenyér 8-12 magot zár magába, amelyek a termésfal húsos részébe ágyazódnak.

A szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) a Közel-Kelet és a Földközi-tenger medencéjének egyik fontos táplálkozási és gyógyászati fája, és az utóbbi évtizedekben a világ számos más régiójában is termesztik és termesztik. Egyedülálló táplálkozási és gyógyászati tulajdonságainak és biológiai aktivitásának felismerése és tudatosítása gyorsan növekszik.

A 2017-ben itt, ebben a folyóiratban megjelent átfogó áttekintő cikkünk megjelenése óta nagy erőfeszítéseket tettek a kutatásba és publikálták. A legújabb publikációk többsége a táplálkozásra és a szentjánoskenyérfa-termékek számos élelmiszeripari célra történő felhasználására irányuló erőfeszítésekre összpontosít, de a fa gyógyászati tevékenységei még mindig nagy figyelmet kapnak, nagy potenciáljuk miatt.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a ceratonia Siliqua?

A szentjánoskenyérfa, Ceratonia siliqua L., a tunéziai hagyományos orvoslásban a gyomor-bélrendszeri (GI) betegségek kezelésére használt gyógynövény.

Mi az a ceratonia siliqua gyümölcskivonat?

A Ceratonia Siliqua gyümölcskivonat a szentjánoskenyérfa, Ceratonia siliqua L., Leguminosae termésének kivonata.

Mire használják a szentjánoskenyérfát?

Az emberek a szentjánoskenyérfa termését (hüvelyét és magját) gyógyszerként és élelmiszerekben használják. A szentjánoskenyérfát hasmenés, cukorbetegség, prediabétesz, tartós gyomorégés, elhízás, sportteljesítmény és magas koleszterinszint ellen használják, de nincs jó tudományos bizonyíték e felhasználási módok alátámasztására.

Hogyan működik ?

A szentjánoskenyérfa vegyi anyagokat és rostokat tartalmaz. Ezek a vegyületek fogyást okozhatnak, csökkenthetik a vércukor- és inzulinszintet, valamint a koleszterinszintet.

Carob Hagyományos gyógyászati felhasználások és egészségügyi előnyök

A szentjánoskenyérben található aktív összetevők közé tartoznak a következők: kalcium, kálium, magnézium, nátrium és foszfor, a szentjánoskenyérgyümölcsökben leggazdagabb elemek szénhidrátok, fehérjék és ásványi anyagok gazdag forrásai voltak. Ezeknek az ásványi anyagoknak a kombinációja biztosítja a szentjánoskenyér állítólagos egészségügyi előnyeit, bár korlátozott tudományos kutatások alátámasztják ezeket az állításokat.

Carob a hasmenés ellen. A szentjánoskenyér hatékonyan csökkenti a hasmenés tüneteinek időtartamát, ha orális rehidrációs oldattal együtt szedik.

Csökkenti a koleszterinszintet. A szentjánoskenyér magas rosttartalmával hatékonyan csökkenti a vér koleszterinszintjét. Javítja a HDL és az LDL arányát is a vérben.

Anti-diabetikus hatás. A szentjánoskenyér inzulincsökkentő képességgel rendelkezik, ami hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Fogyás. A szentjánoskenyérfát népszerűen fogyókúrás tonikaként ismerik, mivel serkenti a szervezet anyagcseréjét, javítja az emésztést, és hatékonyan égeti és kiüríti a zsírokat.

Antioxidáns. A szentjánoskenyérről úgy tartják, hogy gazdag antioxidánsokban. A szabad gyökök által okozott sejtkárosodást javítja és megelőzi.

Rákellenes. A szentjánoskenyérfát antioxidáns hatása miatt a méhnyak- és tüdőrák kezelésére is fontolóra veszik.

Gombaellenes és antibakteriális tevékenység. A szentjánoskenyérgubó hüvelyéből és magjából készült port gombaölő, antibakteriális szerként használják sebek és egyéb bőrbetegségek kezelésére.

Fájdalomcsillapító hatás. A szentjánoskenyérről azt is tartják, hogy enyhíti a fájdalmat.

A szentjánoskenyér megakadályozhatja a vérszegénységet, kezelheti a köhögést és az influenzát.

A szentjánoskenyér foszforban és kalciumban gazdag, és a csontritkulás és a csontritkulás megelőzésére és kezelésére használják.

Hol kaphatok vagy vásárolhatok szentjánoskenyeret?

A szentjánoskenyérfa növényt nagyrészt a magjai és hüvelyei miatt termesztik. Néhány fa vadon is megtalálható, különösen a keleti mediterrán régiókban. Egyébként a kereskedelmi forgalomban kapható fajtákat szupermarketekben vagy bioboltokban lehet megvásárolni.

A szentjánoskenyérfát a kereskedelemben por, chips, szirup, szelet és tinktúra formájában készítik. A szentjánoskenyérfa-termékek a legtöbb fitnesz- és egészségboltban kaphatók. A szentjánoskenyérfa az Amazonon keresztül online is elérhető a felsoroltak szerint: Vannak más márkák is, amelyek közül választhat, győződjön meg róla, hogy jó hírű gyártótól származik, és kövesse a javasolt adagolást.

Adagolás, figyelmeztetések és mellékhatások

Általában biztonságos. A szentjánoskenyérfa a legtöbb felnőtt számára biztonságosnak tekinthető, ha étkezési mennyiségben vagy gyógynövényként fogyasztják. Mellékhatásokról nem számoltak be.

Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések:

Terhesség és szoptatás: Nem végeztek elegendő vizsgálatot a Carob gyógynövény biztonságos használatának meghatározására terhesség és szoptatás alatt. Legjobb, ha kerüljük a használatát.