, 2022/11/23

A szíriai rutafű vagy törökpirosító (Peganum harmala) a Nitrariaceae családjába tartozó növényfaj, mely az Indiától keletre eső mediterrán vidéken őshonos. Nevét a rutafélékről kapta, melyekre hasonlít, de nem tartozik közéjük.

Szíriai rutafű

Évelő növény, mely nagyjából 80 cm magasra nőhet de általában 30 cm magas. Száraz talajon akár 6,1 méteres gyökereket is ereszthet.[ Az északi féltekén június és augusztus körül virágzik. Virágai fehérek, és nagyjából 2,5–3,8 cm átmérőjűek. Kerek terméstokja nagyjából 1–1,5 cm-es, három rekeszre oszlik és több mint 50 magot tartalmaz. A szíriai rutafű 1928 óra az Egyesült Államokban is elterjedt, miután egy földműves a magjaiból kinyerhető vörös festék miatt termeszteni kezdte Új-Mexikóban.

Hagyományos felhasználása

A szíriai rutafű neve törökül yüzerlik vagy üzerlik. Szárított terméstokját gyakran akasztják fel házakban vagy autókban, hogy megvédjen a „gonosz szemtől”.

A szíriai rutafű termése

Afganisztánban és Azerbajdzsánban, Iránban, Irakban és Törökországban a szárított terméstokot más összetevőkkel együtt teszik vörösen izzó faszénre, ekkor aromás füstöt eresztve kipukkan, és a füstöt azok fejére fújják, akiket idegenek tekintete sújtott. Ezalatt ősi imát mondanak a muszlimok éppúgy, mint a zoroasztriánusok. Ez a perzsa gyakorlat az iszlám előtti, zoroasztriánus időkbe nyúlik vissza. Iránban olykor hagyományos éttermekben is elvégzik ezt a szertartást, ugyanis a vendégeket idegenek is láthatják.

A szíriai rutafű magjai egy közel-keleti élelmiszerboltban

A szíriai rutafüvet a közel-keleten tudatmódosító szerként használják, a modern nyugati kultúrában pedig a Banisteriopsis caapi alternatívájaként, rögtönzött Ayahuasca (egyfajta pszichoaktív főzet) késztésekor. A szíriai rutafű tudatmódosító hatása a caapi-tól azonban jelentősen eltér, egyes kutatók a zoroasztrizmus előtti perzsa vallások szintén pszichoaktív haoma-jával azonosítják.

A magjaiból készített, alizarinhoz hasonló, élénkvörös festéket nyugat-ázsiában gyakran használják szőnyegek,[8] illetve gyapjú festésére. Ha a magokat vízbe áztatják, fluoreszkáló sárga festéket kapnak. Vörös festék alkohollal nyerhető belőle. Szára, gyökerei és magjai is felhasználhatók tinta, vagy tetoválás készítéséhez.

Gyógyászati felhasználása

A szíriai rutafüvet fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként használják. Jemenben a depressziót kezelik vele, és laboratóriumi kísérletek szerint a harmalin, a növény egyik aktív összetevője a központi idegrendszer stimulánsa, valamint monoamin-oxidáz gátló, egyfajta antidepresszáns.

Peganum harmala

A magok füstje kiöli az algákat, baktériumokat, bélparazitákat és penészgombákat. A szíriai rutafű antibakteriális hatása gyógyszerimmunis baktériumok ellen is érvényesül.

Gyökerét tetvek irtására is használják, az elégetett magok füstje pedig rovarirtó hatású. Megakadályozza a rozsdabarna lisztbogár (Tribolium castaneum) szaporodását is.

Gyakran használják bélféregűzőként. Egyes beszámolók szerint az ókori görögök az őrölt magokat galandféreg ellen használták, és visszatérő láz, talán malária ellen.

A szíriai rutafű ismert vetélést segítő hatásáról is.[18] és nagyban csökkentheti a hím patkányok nemzőképességét.

Antiprotozoa hatás

A harmin UV-fényben fluoreszkál. Hatásos a betegségeket, például maláriát okozó protozoonok ellen. Bizonyított, hogy gyógyszerimmunis protozoonok ellen is hatásos lehet. Főzetét gégegyulladás enyhítésére használják.

A szíriai rutafű egy másik összetevője, a vasicin (peganin) a Leishmania donovani nevű, zsigeri leishmaniasist okozó protozoon ellenszere. „A peganinhidrklorid-dihidrát úgy tűnik – amellett, hogy biztonságos – sejtelhalást okoz az L. donovani mindkét stádiumában a mitokondriális membránpotenciál csökkentésével.

A növény egy másik alkaloidája, a harmin „a sejten helüli paraziták elleni figyelemre méltó hatása, valamint májra és vesére egyaránt ártalmatlan természete miatt a harmin – kötött formáiban – emberek kezelésére is alkalmas lehet."

Egy tanulmány szerint a szíriai rutafű életmentő lehet a theileriosis-szal fertőzött marhák számára. A betegség teljes állományokat is kiirthat: Afrikában 2007-ben 1,1 millió marhát pusztított el.

A rák ellenszereként

„A Peganum harmala és Eurycoma longifolia gyógynövényekben található béta-karbolin alkaloidák az utóbbi időben tumor elleni hatásukkal keltettek figyelmet. További tanulmányok azt mutatják, hogy a bétakarbolin-származékok gátolják a DNS-topoizomerázokat és akadályozzák a DNS-szintézist”.

A szíriai rutafű antioxidáns és antimutagén hatással is bír.

A szíriai rutafű és a benne található harmin sejtméregként hat a HL60 és K562 leukémiás sejtkultúrákra. A növény őrölt magjait időnként bőrrák és bőr alatti rák kezelésére is használják a marokkói hagyományban. A magok kivonata többféle daganatos sejtkultúra ellen is hatásosnak mutatkozott, laboratóriumban és élő szervezetekben egyaránt.