, 2022/11/23

A szodomai alma (Calotropis procera) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, ezen belül a meténgfélék családjába tartozó faj. A szodomai alma Afrika északi felében, majdnem mindenhol őshonos, továbbá Ázsia nyugati és déli részein is megtalálható.

Szodomai alma

A Dél-afrikai Köztársaságba, Ausztráliába, Mexikóba, Kaliforniába, Hawaiiba és Dél-Amerika több országába is betelepítették. E növényfaj levele akár 30 centiméter hosszú is lehet; virága 1,5-2,5 centiméteres. A pártacimpák többnyire harangszerűen összehajlanak, és csúcsukon élesen elhatárolt, sötét ibolya foltot viselnek.

Felhasználás és hatékonyság

Fogfájás.

Szifilisz.

Epilepszia.

Láz.

Lepra.

Köszvény.

Kígyómarás.

Emésztési zavarok.

Hasmenés.

Görcsök.

Kelések.

Rák.

Duzzanat (gyulladás).

Ízületi fájdalom.

Fekély.

Köhögés, belégzéskor.

Asztma, belégzéskor.

Széles körben használják az indiai hagyományos gyógyászati rendszerben, valamint az arab, unani és szudáni rendszerekben. A C. procera-t a világ különböző törzsei is használják gyógyító szerként olyan betegségekre, mint a bőrbetegségek és az elefantiázis. A növény különböző részeit különböző fitokémiai anyagokról számoltak be, amelyek olyan kardiotóniás szereket tartalmaznak, mint a kalotropin, kalotropagenint, kalotoxint, kalotropagenint és voruscharint, szteroidokat, di- és triterpéneket, mint pl. mint a stigmasterol, β-szitoszterol, flavonoidok, polifenolos vegyületek, és különböző, újonnan jelentett szénhidrogének és fehérjék. Ez a cserje a farmakológiai tulajdonságok széles skálájával rendelkezik.

Aktivitások, mint például rákellenes, atkaölő, skizonticid, antimikrobiális, féreghajtó, rovarölő, gyulladáscsökkentő, hasmenés elleni, rákellenes és lárvaölő hatású, valamint egyéb jótékony hatású növényvédő szerek tulajdonságokkal. A C. procera kis, felálló cserje, amelyet számos gyógynövényben és empirikus

gyógymódokban használják egyszerű és halálos betegségek és rendellenességek gyógyítására. Széles körben jelentik a különböző népi készítmények és etnomedicinák.

Népgyógyászati (hagyományos) felhasználások

A leveleket a védikusoktól kezdve a napimádatban használták. A gyökérkéreg váladékát a hinduk használták.

orvosok bőrbetegségek, köhögés, bélférgek kezelésére, aszcitisz és anasarca ellen, valamint a hasüreg megnagyobbodásánál. zsigerek, stb. A tejes levet drasztikus gyógymódnak tartották.

Tisztító- és marószerként tartották számon. A virágok javítják az emésztést, a katarzist és az étvágyat. A gyökér kérgét az elefantiázis kezelésére is használták. A Calotropis latexét használják és ép állapotban alkalmazzák a fogfájás elleni készítményekben. A virágzó csúcsokat asztma kezelésére is használták. A növényt a következőkre is használták lepra, máj- és lépmegnagyobbodás kezelésére.

A leveleket megfőzték, és olajos készítményeket készítettek belőlük, és bénulás kezelésére használták. A levelek porát az ipecacuanha helyettesítőjének tekintették, és szintén rendelkezik a Gutta-persica tulajdonságait, amelyet szintén a sebgyógyításban használtak.

A gyümölcslevet gyermekgyilkosságra használták, és néha nőknek adták, hogy abortuszt idézzenek elő. A cserzők használták a tejes levet a szőr eltávolítására használták a bőrökről. A körte alakú termés és a tejnedv gyógyhatású. A nyers tejnedvet gyakran mérgezőnek tartják, de a jelentések szerint toxicitása túlzó lehet. A biztonságos, hatékony adag a magok és a gyümölcshús kikaparásával a félbevágott gyümölcsből.

A levelekből készült borogatás reuma gyógyítására használták. Levey azonosítja a szodomai almát a Ladanum asclepiaddal, amelyet Al-Kindi fogkrémként használt,

a haj meghosszabbítására, és egy, az aludttej elpusztítására szolgáló készítményben a férgek kiirtására és a levegő tisztítására járvány idején .

A gyökér kecsketejjel kevert porát használják.

epilepszia esetén; az alkalmazás módja az orrlyukakon keresztül történik. A törzsek a varanasi törzsek a latexet a férgek eltávolítására használják a fogfájás kezelésére. Hagyományosan a C. procera kérge kolera kezelésére, a guineai férgek eltávolítására és emésztésre használják.

A drog köztudottan fokozza az epekiválasztást, és van egy nyugtató hatása van a bélizmokra. A zsenge levelek migrén gyógyítására is használják.

Hogyan működik ?

A calotropis olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a nyálkahártya elvékonyításában és a köhögés megkönnyítésében. Állatokon végzett vizsgálatok során a calotropis némi aktivitást mutatott fájdalom, gyulladás, baktériumok, láz és fekélyek ellen, amelyeket az alkohol és olyan gyógyszerek, mint az aszpirin, az indometacin (Indocin) és mások okoztak.

A Calotropis procera leveleit kígyómarás, sinus fistula, reuma, mumpsz, égési sérülések és testi fájdalmak ellenszereként tartják értékesnek. A Calotropis procera leveleit sárgaság kezelésére is használják.

Az emberek a calotropist olyan állapotokra használják, mint az emésztési zavarok, fogfájás, görcsök, ízületi fájdalom és sok más, de nincs jó tudományos bizonyíték e felhasználások alátámasztására. A calotropis használata nem biztonságos, különösen nagy dózisban.