, 2022/11/23

A szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) a szappanfavirágúak rendjébe, a balzsamfafélék családjába tartozó növényfaj. A belőle előállított szirupot mirhának, ennek illóolaját mirhaolajnak nevezik.

Szomáliai balzsamfa

A Commiphora fajok főleg Szomáliában, Jemenben és Kelet-Etiópiában fordulnak elő. A kb. 10 m magas fa törzse alacsony és vastag, a színe szürkéssárgás. Összetett levelei kicsinyek, a levélkék szúrós hegyűek. Fehér vagy zöldes színű virágai aprók.

A Commiphora mukul, egy rokon faj, nem a mirha forrása. A mirhát gyógyszerek készítésére használják. A mirhát emésztési zavarok, fekélyek, megfázás, köhögés, asztma, tüdőtágulat, ízületi fájdalom, rák, lepra, görcsök és szifilisz esetén használják. Élénkítőszerként és a menstruáció fokozására is használják.

A mirha egy nedvszerű anyag (gyanta), amely a Commiphora fajba tartozó fák kérgén lévő vágásokból származik. A Commiphora mukul, egy rokon faj, nem a mirha forrása. A mirhát gyógyszerek készítésére használják. A mirhát emésztési zavarok, fekélyek, megfázás, köhögés, asztma, tüdőtágulat, ízületi fájdalom, rák, lepra, görcsök és szifilisz esetén használják. Élénkítőszerként és a menstruáció fokozására is használják.

A mirhát közvetlenül a szájra kenve alkalmazzák fájdalmak és duzzanatok, gyulladt íny (ínygyulladás), laza fogak, bélfekély, rossz lehelet és kicserepesedett ajkak esetén. Helyileg is használják aranyér, felfekvés, sebek, horzsolások és kelések esetén. Az élelmiszerekben és italokban a mirhát ízesítő komponensként használják.

A gyártás során a mirhát illatanyagként, füstölőkben és kozmetikumokban fixálószerként használják. A balzsamozásban is használják.

Hogyan működik?

A mirha segíthet a duzzanat (gyulladás) csökkentésében és a baktériumok elpusztításában.

Gyógyhatása

A mirhának fertőtlenítő hatása van, különösen hatékony a szájnyálkahártya és a gége betegségeinek kezelésében. Külsőleg ugyancsak jó tulajdonsága miatt alkalmazzák sebgyógyulás elősegítésére és sebfertőtlenítésre. Megszünteti az emésztési zavarokat és az étvágytalanságot. Enyhíti a légúti panaszokat. Szabályozza a menstruációt, seb- és fekélygyógyító, erősíti az immunrendszert. Az illóolaj összetevői gyulladásgátló és fájdalomcsillapító anyagot tartalmaznak.

Felhasználás és hatékonyság

Emésztési zavarok.

Fekélyek.

Megfázás.

Köhögés.

Asztma.

Torlódás.

Ízületi fájdalom.

Aranyér.

Rossz lehelet.

Száj- vagy torokfájás.

Mirha a természet csodaszere.

Igazi mágikus gyógymód számos betegségre! A legtöbb embernek a mirháról egyházi szertartás jut eszébe, de a mirha gyógyászati célokra is kifejezetten alkalmas. Ősidők óta ismert és keresett luxuscikk, gyógyszer, balzsamozószer, füstölők és kozmetikumok alapanyaga és kultikus szertartások nélkülözhetetlen kelléke.

A mirhát napjainkban is lehet alkalmazni szájüregi sebek kezelésére, torokgyulladásra vagy aranyérre. Fertőtlenítő hatása miatt a szájnyálkahártya gyulladását is képes meggyógyítani. Külsőleg lehet alkalmazni sebek gyógyítására és sebek fertőtlenítésére. A mirhaolaj színe világosbarna vagy zöldes, illata pedig balzsamos, fűszeres. Kicsit hasonlít a gyanta illatára. A mirhaolaj gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A balzsamból készült kivonatot gyakran használják fogkrémek és szájvizek készítésekor. A kozmetikai ipar is felhasználja olyan krémekbe, amelyek a kisebb bőrhibákat és a bőrgombát képesek csökkenteni, megszüntetni. Kisebb sebeket is gyógyíthatunk a segítségével. Adagoljon egy teáskanálnyi sheavajhoz pár csepp mirhaolajat, és tegyen ebből a keverékből a kezelendő felületre.

Köhögés és hörghurut esetén készthetünk belőle mellkasra való kenőcsöt. Szintén sheavajhoz kell a mirhaolajból egy pár cseppet csepegtetni, majd a mellkasra dörzsölni. Az arcbőrt is ápolja. Önmagában nem lehet használni, hanem valamilyen arckrémbe kell belőle keverni egy keveset, vagy pedig más olajjal – jojoba, mandula – keverve szabad csak az arcbőrre felvinni.

Az illóolajat az aromaterápiában is lehet alkalmazni, ugyanis elősegíti az elme kitisztulását, segíti a gondolkodást, így meditáció során is be lehet vetni. Emellett a levegő fertőtlenítésére is alkalmas. Az immunrendszert is képes megerősítetni, ilyenkor aromamécsesbe szükséges néhány cseppet tennünk belőle.

Mivel nem áll rendelkezésre elegendő humán vizsgálat a mirhával kapcsolatban, így belsőleg nem javasolt a fogyasztása. Ha belsőleg szeretné kipróbálni a mirhát, akkor vásároljon olyan terméket, amely tartalmaz mirhaolajat. Várandós hölgyeknek és szoptató kismamáknak még külsőleg sem tanácsos a mirhát használni.