, 2022/11/23

A szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és a görvélyfűfélék (Scrophulariaceae) családjába tartozó faj.

Szöszös ökörfarkkóró

Virágzati szárat a második évben hoz, ez ötszögletű, 1,5-2 méter magas, rajta szórtan, fedőszőrökkel sűrűn borított levelek vannak. A párta kerék alakú, 3-5 cm széles, 5 cimpája van, és sárga színű. A virágok csomókból álló, gazdag végálló füzérvirágzatot alkotnak, júniustól augusztusig folyamatosan hozza napsárga virágjait, melyek kora hajnalban nyílnak, és délre elhervadnak. 5 porzó található bennük, ebből 3 molyhos-gyapjas, fehér szőrű. A felső szárlevelek tojásdadok vagy szíves vállúak, valamint hosszan kihegyezettek. Termése kétrekeszű, sokmagvú tok, apró barna színű magvakkal.

Gyógyászati felhasználás

Virága glikozidot, nyálkát, szaponint, keserűanyagot és kumarint tartalmaz. Köhögés, torokfájás, aranyér, hasmenés ellen alkalmazzák. Teáját bélhurut és légcsőhurut ellen, izzasztó és vizelethajtó hatása miatt fogyasztják. Összehúzó hatása révén a hasmenés ellen is alkalmazható. Olajos kivonatával fagyási sérüléseket, bőrbajokat kezelnek. Az aranyér kezeléséhez erős, lehűtött forrázata borogatásként javallt.

Napjainkban szőke hajat ápoló sampont is készítenek belőle.

A magot a galandférgek kiűzésére használják a szervezetből. Egyéb részleteket nem adnak meg, de a magok valószínűleg szaponinokat tartalmaznak, ezért óvatosan kell használni[K]. A virágok és a levelek nyugtató, antiszeptikus, összehúzó, demulgeáló, puhító, nyákoldó, köptető, mellkasi és sebezhető. A főzetet belsőleg használják különböző légúti panaszok, többek között köhögés, hörghurut, asztma és torokirritáció kezelésére. A friss vagy szárított virágok olívaolajba kevert főzetét fülfájás, sebek, sebek, kelések stb. kezelésére használják. A növényt virágzáskor szedik, és gyorsan és óvatosan kell szárítani, különben elveszíti gyógyhatásá.

Hatóanyagokat tartalmazó növényi részek Virágok, levelek, gyökér

Hatóanyagok Nyálka, szaponinok, pigmentek (kroketin, xantofill), illóolaj, almasav, foszforsav, kalcium, szénhidrátok, gyanta, gyanta, flavonoidok (hesperidin, verbaszkozid), glikozidok, kumarin, B2, B5, B12, D vitaminok.

Farmakológiai hatások

Terápiás alkalmazások A virágok kivonata lágyító, köptető, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, nyugtató és gyógyító hatású. A virágokból készült gyógyteát hörghurut, köhögés, gégegyulladás kezelésére és nyálkaoldóként adják. Hasmenés, vérhas, vesekő, görcsök ellen is használják, valamint antiszeptikus és gyógyító tulajdonságai miatt külsőleg is alkalmazzák borogatás formájában bőrégés, aranyér, viszketés, zuzmó és szemgyulladás (szemhéjgyulladás) ellen. A homeopátiában gyermekek éjszakai enurézise ellen ajánlják.

Alkalmazási mód

A növényt köptető, vizelethajtó és hashajtó gyógytea formájában (10-12g szárított virág és levél 100ml forró vízben, napi 2-3 csésze), valamint infúzió formájában (15g szárított virág és 20g szárított levél 1L forró vízben, napi 2-3 csésze) gyulladáscsökkentő és nyálkaoldó hatású. A gyógytea gargalizálás formájában ajánlott erős köhögés ellen. Külsőleg fertőtlenítő, gyógyító és nyugtató hatású a szárított virágokból és levelekből készült borogatás formájában.

Figyelmeztetés: A gyógynövénykészítmények használata nem ajánlott az orvos vagy gyógyszerész tanácsának kikérése nélkül. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek a beteg által már szedett, felírt gyógyszerekkel, így megszüntetve azok terápiás hatékonyságát vagy toxicitást idézve elő. Továbbá tovább terhelhetik a szervezet legyengült életfunkcióit, így a beteget fokozott megbetegedéseknek és életveszélyes állapotoknak tehetik ki.

Toxicitás

Nemkívánatos hatások Mellékhatásokról nem számoltak be.

Szöszös ökörfarkkóró – a köhögések gyógyítója

A szöszös ökörfarkkóró, ez a kecses, sudár, aranysárga virágokkal rendelkező útszéli gyom már a középkorban is ismert és megbecsült gyógynövény volt.

Akkoriban köptetőként és lázcsillapítószerként, hasmenés és gyomorfájás, valamint külsőleg kelések, sebek, ótvar, szemölcs, aranyér és hajhullás kezelésére ajánlották. Merev, egyenes szárát emellett faggyúba vagy gyantába mártva fáklyaként is felhasználták, melyre népies elnevezései (királygyertya, mezei gyertya, fáklyafű) is utalnak.

Mi mindenre jó a szöszös ökörfarkkóró?

A növény legértékesebb része a virága, méghozzá napsárga ragyogó virágpártája, melyet a fészekből kicsípve, csésze nélkül gyűjtenek. Nyálkaanyagokat (3-8%), szaponinokat, flavonoidokat (1-4%) és karotinoidokat (pl. krocetin) tartalmaz elsősorban, mely utóbbiak a sárga virágszín kialakításában is szerepet játszanak.

Virágai köptető, hurutoldó, köhögés-csillapító és izzasztó hatásúak, ezért elsősorban meghűléses betegségek, főleg köhögés, garat- és gégehurut, valamint a felső légutak gyulladásainak kezelésére alkalmasak. Köptető hatásuk szaponin-tartalmuknak köszönhető.

A virágszirmok nyálkaanyagai bevonják a torok irritált, gyulladt nyálkahártyáját, vízzel kissé megduzzadva védőréteget képeznek rajta, így védik a külső ingerektől. Flavonoidjaik pedig a hörgők gyulladásos folyamatait csökkentik. Az állatgyógyászatban is ismerik, ugyanis a kisállatok hurutos köhögését is enyhíti. Az ökörfarkkóró-virág forrázatának és főzetének antivirális (pl. A és B típusú influenza vírusok elleni) és gyenge antibakteriális hatása is van. Az ökörfarkkóróból készített főzet allergiás szénanátha esetén is enyhülést hozhat. A népi gyógyászatban fülgyulladás és fülekcéma ellen is hatásosnak tartják. Napjainkban a vegyiparban szőke hajat ápoló samponokhoz is felhasználják.

A szöszös ökörfarkkóró tea elkészítési módja:

Egy maréknyi szárított virágzatot öntsünk fel 2 dl meleg vízzel, vagy keverjük bele őket bármilyen más, általunk kedvelt tea vizébe (az ökörfarkkóró-virágoknak nincs jellegzetes íze). Mivel a nyálkaanyagok hőre érzékenyek, nem célszerű a teakészítés során túl forró vizet alkalmazni. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd szűrjük le és kortyonként fogyasszuk.

Hol, mikor és hogyan gyűjthető?

A szöszös ökörfarkkóró az egész országban vadon terem. Hazánkban ritkás tölgyesekben, legelőkön, száraz gyomtársulásokban fordul elő. A laza homoktalajok növénye. Fényigényes, szárazságtűrő. Vadon termő rokon fajai (pl. molyhos ökörfarkkóró, dúsvirágú ökörfarkkóró, pompás ökörfarkkóró) szintén gyűjthetők, kivéve a lila virágú, lila porzójú vagy nagyon apró virágú fajokat (pl. lila ökörfarkkóró).

A szöszös ökörfarkkóró egy- vagy kétéves, tőlevélrózsás növény, mely a vegetációs ciklus első vagy második évében fejleszti 1-2 m magas virágzati szárát. Júniustól augusztusig folyamatosan virágzik. Porzói a fénylősárga párta csövéhez nőttek. Az egész növény molyhosan szőrös.

Virágait a kinyílás napján, a harmat felszáradása után kell gyűjteni, száraz időben, délelőtt, mivel délre már elhervadnak. A virágokat kézzel szedjük, de csak a szirmokat a hozzájuk nőtt porzószálakkal, mert a csészelevelek értéktelenek. A leszüretelt, friss virágok nagyon érzékenyek, hamar megbarnulnak, így azonnal szárítani kell őket, vékony rétegben kiterítve, jól szellőző helyen, akár tűző napon is.