, 2022/11/23

A szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növényfaj. Eredetileg Közép-Ázsiában honos, de ma már világszerte elterjedt gyógyhatása miatt.

Szúrós gyöngyajak

Lágy szárú, évelő faj. Szára 1-1,5 m magasra nő. Levelei karéjosak, kettesével átellenesen állnak, fonákuk szőrözött. Virágzata álörvös füzér. A tölcsér alakú csészelevelek szúrós hegyben végződnek. Ajakos virágai rózsaszínűek, termése makkocska.

Gyógyhatása

A népgyógyászatban hagyományosan elsősorban nyugtató (szedatív) tulajdonsága miatt alkalmazták, azonban ma már az alternatív gyógyászat szívműködés és vérkeringés javítására is ajánlja használatát. Álmatlanság esetén macskagyökérrel és citromfűvel elkeverve hatékony nyugtató hatású teakeveréket készíthetünk otthon is magunknak.

Fogyasztása kifejezetten ajánlott idegi eredetű szívproblémák esetén mert szíverősítő (kardiotonikus) hatással is rendelkezik. Olajos kivonatának hatékonyságát vizsgálták klinikai kísérletek között 2010-ben a Szentpétervári Gyógyszerészeti Intézetben szorongással, alvászavarokkal küzdő valamint magasvérnyomásban szenvedő betegeknél. Ötven személyt kezeltek 28 napig a készítmény kivonatával. A szorongás és a depresszió tüneteinek jelentős mértékű csökkenését figyelték meg a betegek 32%-ánál, mérsékelt javulást 48%-nál, gyenge hatást 8%-nál, és csupán 12% nem reagált a kezelésekre.

Egy litván kutatócsoport a növény kivonatában található flavonoidok szívizomzatra gyakorolt hatását vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a növény hatóanyagai hozzájárulhatnak a szívizmok egészségének a megőrzéséhez. Fogyasztása javasolt tehát szívbetegségek esetén, beleértve a szívelégtelenséget és a szabálytalan szívverést is.

Változókorral összefüggő keringési zavarok esetén is ajánlják fogyasztását, mert enyhíti a klimax tüneteit. De alkalmazzák a menstruációs görcsök csökkentésére és a szabálytalan menstruáció beállítására is. Málnalevéllel vegyítve ajánlják a fogyasztását szülés előtt, mert serkenti a méh összehúzódásait, valamint ugyancsak kutatási eredmények támasztják alá, hogy csökkentheti a szülés utáni vérveszteséget is.

A szúrós gyöngyajak számos antioxidás hatású vegyületet tartalmaz - például flavonoidokat, triterpéneket, tannint. Mivel az antioxidánsok védik a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól, így számos komoly betegség kialakulásától védhetik a szervezetet, így a rák, az ízületi gyulladások, az Alzheimer és a Parkinson kór ellen is.

Gyulladáscsökkentő hatását több laboratóriumi és állatokkal végzett kísérlet is alátámasztja. Kivonata antibakteriális, antivirális és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Egyes források a szúrós gyöngyajak, macskagyökér, a komló és citromfűből készült teakeverék fogyasztását alkoholról való leszokás esetén javasolják, mert az elvonás alatt javítja az alvás minőségét. Pajzsmirigytúltengésben (hipertireoidizmus) is javasolják alkalmazását.

Felhasználás külsőleg

Egyes források viszketés és övsömör esetén javasolják külsődleges alkalmazását.

Állapotok, amelyekben ajánlott

idegesség, feszültség

ideggyengeség

depresszió

idegi eredetű szívproblémák

álmatlanság

menopauza

pajzsmirigytúltengés

menstruációs fájdalmak

magas vérnyomás

tüdőbetegség

prosztatagyulladás

menstruációs görcsök

étvágytalanság

izomgyengeség

szívbetegségek

szívelégtelenség

bénulás

májproblémák

epilepszia

magasvérnyomás

viszketés

Szúrós gyöngyajak tea készítése

Kb. 2,5 dl vízzel forrázzon le 1 kiskanálnyi drogot. Hagyja 15-20 percig állni, szűrje le, majd ízlés szerint édesítse. Naponta kettő - maximum 3 - adag fogyasztása javasolt!

Szívproblémákra tea készítése

Tegyél egy tálba azonos arányban szúrós gyöngyajkat és a galagonya virágos-leveles részét. A kapott egyvelegből 2 kávéskanálnyit forrázz le 300 ml vízzel. Főzd a keveréket 5 percig, majd fedd le és hagyd állni 15 percig. Leszűrést követően naponta maximum 3 csészével fogyassz belőle!

A kívánt hatás eléréséhez a szúrós gyöngyajakból készült teákat legalább 2 hónapig fogyasztani kell!

Fájdalmas menstruáció esetén jól társítható angyalgyökérrel.

Gyűjtése, szedése, tárolása

A szúrós gyöngyajak szedése a nyári időszakban, virágzás idején történik. A nagyjából fél méteres hajtásai kerülnek gyűjtésre, és minél kevesebb szárrész kerül leszedésre, annál értékesebbé válik a drog. A már meglévő részekhez hozzáadhatók azok a levelek, amelyek a vastagabb szárrészről kerülnek lehántásra. A szárítás szobahőmérsékleten történjen!