, 2022/11/23

A tajgagyökér (Eleutherococcus senticosus) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe és az aráliafélék családjába tartozó növényfaj. Északkelet-Ázsiában honos gyógynövény. Szibériai ginszeng néven is ismert, de hasonló gyógyhatásán kívül nincsen köze a ginszenghez, az USA-ban szibériai ginszengként való reklámozását meg is tiltották.

Tajgagyökér

2–3 m magas, tüskés cserje. Szürke kéreggel borított törzsén és ágain összetett, tenyér alakú leveleket találunk. Apró virágai álernyőt képeznek. Hímnős virágai sárgás színűek, rovarbeporzásúak.

Gyógyhatása

Az Eleutherococcus senticosus levelei

Kimutatták, hogy a tajgagyökér gyökere serkentőleg hat a központi idegrendszerre, valamint a mellékvesekéregre és az ondóanyagra. Segíti a szervezet alkalmazkodását a fizikai és lelki stresszel járó állapotokhoz, a hideghez, a sugárzáshoz, stb. immunrendszer-erősítő, és különösen a nyiroksejtekre valamint az alacsony vércukorszintre van kedvező hatással.

Egy kísérlet során, a Scutellaria baicalensis (bajkáli csukóka) és az Eleutherococcus senticosus (tajgagyökér) keverékéből készített orrpermet sokkal jobban enyhítette az orrdugulás tüneteit, mint a placebo készítmény, mellékhatások nélkül. Ajánlott tehát rhinitisszel küzdő betegeknek is.

A legtöbb jótékony hatását tartalmazza a gyökér, amelyet szeptember folyamán gondosan kell feldolgozni, és nem túl magas hőmérsékleten szárítani. Ezt követően apróra darabolják és felhasználhatják például egy ízletes öntet elkészítéséhez. Ha szibériai ginzenggel vásárol termékeket, akkor győződjön meg arról, hogy csak a gyökért tartalmazza. A növény többi részében nincs hatóanyag-ábrázolás, de sok termelő értékesíti.

A fogyasztást ésszerű adagokban javasoljuk, legfeljebb egy hónapig, majd néhány hétig szünetet kell tartani.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Eleutherococcus senticosus?

Az Eleuthero Kínában és Oroszországban fontos hagyományos gyógyszer, amelyet az immunrendszer serkentésére, fertőző betegségek megelőzésére, valamint az állóképesség és a teljesítmény fokozására használnak.

Milyen típusú gyógyszer a tajgagyökér tartalmú készítmény?

A tajgagyökér az Eleutherococcus senticosus (Rupr. et Maxim.) Maxim növény gyökerének a köznapi neve. A tajgagyökér tartalmú készítmények a növény gyökerének szárításával és aprításával vagy porításával készülnek. Olyan eljárással is készülhetnek, amelynél a komponenseket a növényi anyag

kivonószerben (például etanolban vagy vízben) történő áztatásával vonják ki, így nyerve a folyékony kivonatot vagy tinktúrát (alkohollal készült kivonat). A kivonószer elpárologtatásával száraz kivonat nyerhető.

A tajgagyökér tartalmú növényi gyógyszerek általában ivásra szánt gyógyteaként, illetve szájon át történő alkalmazásra folyékony vagy szilárd formában kaphatók.

Előfordulhat, hogy a tajgagyökér egyes növényi gyógyszerekben más növényi anyagokkal kombinálva is megtalálható. Ez az összefoglaló nem foglalkozik az ilyen kombinációkkal.

Papaja tajgagyökér-teával

Hozzávalók:

• 15-20 g papaja • 10 g eleuthero ginseng• 6 g édesgyökér

Elkészítés:

1. A papaját, eleutheroginsenget és édesgyökeret fél liter vízben áztatjuk 20 percig, majd 15-20 percen át lassú tűzön főzzük.

2. Ugyanezeket még egy alkalommal további fél liter vízben lefőzhetjük.

3. Az elkészült teát naponta több alkalommal fogyasztjuk.

Alkalmazás:

Az eleuthero ginseng (Eleutherococcus senticosus) támogatja a normál vérkeringést, ami összefügg az agyi teljesítménnyel és reaktivitással. Hozzájárul az optimális mentális és kognitív aktivitáshoz. Támogatólag hat kimerültség és fáradtság esetén, lábadozási időszakban. Segíti a szervezet természetes védekező képességét. Segít elérni a relaxációt, visszanyerni a természetes jó hangulatot.

A szibériai ginzeng néven is ismert tajgagyökeret télen kifejezetten megéri fogyasztani, mivel erősíti az immunrendszerünket, segíti a szervezet alkalmazkodását a fizikai és lelki stresszel járó állapotokhoz, valamint a hideghez is. Energizál és harmonizál, segít a fáradtság, a kimerültség legyőzésében. A gyógynövénynek hála megelőzhetők a vírusfertőzések, kedvező hatással van a nyiroksejtekre és a vércukorszintre. Hatóanyaga fokozza a fehérvérsejtek termelődését és aktivitását, és a rákos betegeknek is kiváló, mivel a szervezet gyorsabban regenerálódik a sugárkezelés, illetve a kemoterápia után.

A központi idegrendszert szintén stimulálja, és a mellékvesekérget is megvédi, így a hormonális rendszer kiegyensúlyozására is kiváló. Javítja az ondó minőségét, azonban terhes vagy fogamzásgátló tablettát szedő nőknek, valamint magas vérnyomásban szenvedőknek, elhízottaknak, erős szívdobogással küzdőknek nem ajánlott a szedése, 18 éven aluliaknak pedig tilos használni.