, 2022/11/23

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjéhez, ezen belül a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjához tartozó, Magyarországon védett növényfaj.

Tavaszi hérics

Száraz gyepeken, legelőkön, kaszálókon, a síkságon, illetve dombvidéken él. Európa középső és déli részétől egészen a Nyugat-szibériai síkságig fordul elő. Magyarországon többek közt megtalálható az Aggteleki-karszt, a Jászság, a Keszthelyi-fennsík, a Kisalföld területén.

Ez a nap gyógyszere. Hasznos a zsíros degenerációban szenvedő szívizmoknál. Ismert a pulzus szabályozására és a szív összehúzódási erejének növelésére.

A Ranunculaceae családba tartozó Adonis vernalis Linn. 50 cm magasságig terjedő évelő gyógynövény. A szár lehet egyszerű vagy elágazó, hosszanti irányban barázdált, puha és gyenge; a 2-4 x 1,5 cm-es levelek több szegmensre osztottak, és végálló sárga virágokkal rendelkeznek. Észak-Európában és Ázsiában található meg.1 A történelemben és a néphagyományban az álnobilea botanikai neve Adoniszra utal, aki a görög mitológiában a növényi élet szezonális megújulásával kapcsolatos alak volt. A régi idők megerősödését/újjáéledését jelenti.

Gyógyhatása(i):

Erős hatású, a kivont hatóanyag rosszul szívódik fel, de gyorsabban bomlik le, nem kumulálódik. A belőle készült gyógyszer orvosi felügyelettel használható coronaria-tágító hatása miatt, főként angina pectorisban. Hyperthyreosis kezelésére vagy diureticumként is.

Gyógyászati célú felhasználások

Az Adonis vernalis szívglikozidokat tartalmaz, amelyek a szív teljesítményének növelésével és a szívfrekvencia csökkentésével javítják a szív hatékonyságát. Ezek a glikozidok nyugtató hatásúak is, és gyakran írják fel olyan betegeknek, akiknek a szíve szabálytalanul vagy fokozott ütemben ver.

A digitalis purpureában találhatóakhoz hasonló szívglikozidokat tartalmaz. Ezek az anyagok javítják a szív hatékonyságát, növelik a szív teljesítményét, ugyanakkor normalizálják a szívfrekvenciát. A Digitalisszal ellentétben a szívre gyakorolt hatása enyhén nyugtató hatású, és általában túl gyorsan vagy szabálytalanul verő szívű betegeknek írják fel. Az alacsony vérnyomás bizonyos eseteiben is ajánlott. Erősen vizelethajtó hatású, és a vízvisszatartás ellen alkalmazható, különösen rossz keringési funkció esetén. A homöopátiás gyógyászatban az angina pectoris kezelésére használják.

Homöopátiásan akkor javallott, ha a szív kompenzációja meghiúsul vagy megszakad, az artériás feszültség csökken és szívkólika áll fenn; a veseműködés zavaros és anasarca következik be. A vizelet ritka, nagyfokú légzési zavarok vannak, és a pulzus szabálytalan. Gyakran fejfájás jelentkezik, a fájdalom a nyakszirttől a halántékon át a szemekig és az egész homlokon át terjed.

Hasznos a mitrális és aorta regurgitáció esetén, amikor prekordialis fájdalom jelentkezik a vérerek fájdalmas lüktetésével és fejfájással. Enyhíti a megnövekedett szívbelső nyomás érzését, és hasznos interstitialis myocarditisben, amikor a szívműködés szabálytalan, nehézlégzéssel és vízkórral jár. Az aorta regurgitáció azon esetei, amelyekben a legjobbnak tűnik, azok, amelyekben az elváltozás vagy a billentyű traumás szakadásából, vagy krónikus aortagyulladásból ered, vagy ahol a reumás endokarditistől függetlenül keletkezett. A szív zsíros degenerációi, szívburokgyulladás, egyszerű hipertrófia és bizonyos atheromatosus állapotok esetén, illetve vizelethajtó hatása miatt a tinktúrát alkalmazzák.

Farmakológiai hatások

Terápiás alkalmazások Az egész növény enyhe kardiotóniás (élesebb szívösszehúzódás) és értágító tulajdonságokkal rendelkezik, amit elsősorban a glikozidok koszorúerekre gyakorolt hatása okoz. Mindezen növényi hatások alkalmassá teszik a növényt szívelégtelenség, szívritmuszavarok, szívdobogás, mitrális billentyűszűkület és a szívműködés hanyatlása miatt kialakuló perifériás ödéma kezelésére. A húgycső akut gyulladása és a csökkent vesefunkcióval járó ödéma esetén is alkalmazzák. A növényt gyógytea formájában köhögés, a felső légutak gyulladásai és a myalgiák kezelésére ajánlják, elsősorban nyugtató tulajdonságai miatt.

Adagolás módja

A növényt infúzió formájában (egy kanál szárított gyógynövény egy csésze forró vízben, naponta 2-3 alkalommal) és gyógytea formájában (2 kanál szárított gyógynövény egy csésze forró vízben, naponta egyszer gyermekek számára) adjuk.

Figyelmeztetés:

A gyógynövénykészítmények alkalmazása nem ajánlott az orvos vagy gyógyszerész tanácsának kikérése nélkül. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek a beteg által már szedett, felírt gyógyszerekkel, ezáltal megszüntetve azok terápiás hatékonyságát vagy toxicitást idézve elő. Továbbá tovább terhelhetik a szervezet legyengült életfunkcióit, így a beteget fokozott megbetegedéseknek és életveszélyes állapotoknak tehetik ki.

Toxicitás- Nemkívánatos hatások

Az öngyógyítást meg kell akadályozni, mert az egész növény nagyon aktív. A gyógynövény fogyasztása után hányás és hasmenés jelentkezhet. A fekélyektől szenvedő beteg jobb, ha kerüli a növény bármilyen terápiás alkalmazását. A növény nagy dózisai kardiotoxicitást okozhatnak. Ellenjavallt 3 éves kor alatt.