, 2022/11/24

A tölgyfazuzmó (Evernia prunastri) a tömlősgombák törzsébe a Lecanorales rendbe Parmeliaceae családba tartozó faj. Hűvös páradús erdőkben, lombos fák törzsén és ágain, esetleg cserjéken, de leginkább tölgyfákon élő zuzmó.

Tölgyfazuzmó

Felszíne felegyenesedő, bokros, puha szürkészöld, fonákja szennyesfehér elágazó, hasadozott. Lemezei 4-8 centiméter hosszúak.

Hatóanyagai

Drogja (Lichen quercus) lichenol everniasav-metilészter tartalmú illóolajat, orcint és szénhidrátot tartalmaz.

Az Evernia prunastri prunastri gyógyászati felhasználása már az ókori Görögországban ismert volt, ahol főzetként vagy kenőcsként használták a "méh" betegségeinek kezelésére, fáradtság ellen és összehúzószerként.

A hagyományos gyógyászatban használt zuzmók. A zuzmókat a hagyományos gyógyászatban a világ minden táján használják, ülönösen a mérsékelt égövi és sarkvidéki régiókban.

A tölgymoha az Evernia prunastri nevű tölgyfa egy bizonyos fajtájának mohája. A mohát gyógyszerkészítésre használják.

A tölgymohát bélproblémákra szedik az emberek.

A gyártás során a tölgymohát illatanyagként használják parfümökben.

A tölgymohát néha famohának is nevezik, de más termékeket is. A félreértések elkerülése érdekében keresse a tudományos nevet: Evernia prunastri.

Leírás:

Az Evernia prunastri vagy tölgymoha a Parmeliaceae családba tartozó zuzmó. Az Evernia nemzetség mintegy tíz különböző fajt tartalmaz.

A tali (a zuzmó vegetatív teste) bokor alakú, és nagy csomókat alkotva nő össze. A talus lapos és erősen elágazó. Bokrok és lombhullató fák, például tölgyek, gyümölcsfák és feketerigók törzsén és ágain nő, de néha fenyőkön is előfordul.

Száraz állapotban a zöldtől a világos fehéres-zöldig terjedő színű, nedvesen pedig a sötétzöldtől a sárgászöldig terjedő színű.

A tölgymoha hasonlít a fa mohára (Pseudevernia furfuracea) és az öregember szakállára, és nagyon érzékeny a légszennyezésre.

Felhasznált növényi részek: Az egész talpazatot használják, és különböző módon kezelik az aromás anyagok kivonása érdekében.

Évente körülbelül 9000 tonna tölgymohát gyűjtenek, általában a parafatölgyről és a gyümölcsfákról.

A zuzmót elsősorban Közép- és Dél-Európában, de Marokkóban és Algériában is gyűjtik.

A tölgymoha elsősorban a tölgyfák törzsén és ágain nő, de gyakran megtalálható más lombhullató fák és tűlevelűek, például fenyők és fenyőfélék kérgén is. A tölgymohák tövei rövidek (3-4 cm hosszúak) és bokrosak, és a kéregben nagy csomókat alkotva nőnek össze. A tölgymoha talusa lapos és pántos. Ezek is erősen elágazóak, a szarvasagancs formájára emlékeztetnek. A tölgymoha színe száraz állapotban a zöldtől a zöldes-fehérig terjed, nedves állapotban pedig sötét olajzöldtől a sárgászöldig. Száraz állapotban durva, nedvesen gumiszerű. A modern parfümkészítésben széles körben használják.

A tölgymoha az egyik leggyakrabban használt alapanyag, különösen a chypre és a Fougère típusú parfümökben. Gyakran használják fixálószerként, amely nemcsak a kompozíció tartósságát javítja, hanem finom erdei, gazdag és földes aromát kölcsönöz az illatkompozíciónak, természetes, nedves és krémesen lágy nyomot hagyva.

A tölgymoha egészségügyi előnyei, felhasználása és állításai

A tölgymoha a lichenol, a klóratranol és az atranol nevű anyagokat tartalmazza, hogy csak néhányat említsünk.

Az illóolaj antiszeptikus, lágyító és köptető tulajdonságokkal rendelkezik.

A tölgymoha soha nem játszott nagy szerepet a gyógynövénygyógyászatban, és a gyógynövényekről rendelkezésre álló szakirodalomban nem sok szó esik róla.

Még mindig van néhány utalás arra, hogy az aromaterápiában fejfájás vagy arcüreggyulladás kezelésére használják.

E zuzmó illatanyagait széles körben használják a parfümiparban, és más illatanyagokhoz is kiváló fixáló (stabilizáló vagy tartósítószer).

Amikor a tölgymohát aromatikus termékekhez való felhasználás céljából gyűjtik, gyakran keveredik a famohával (Pseudevernia furfuracea), akár szándékosan, akár "szennyeződésként". A famoha aromásabb, mint a tölgymoha, de illatanyag-fixálószerként gyengébb.

Tölgymoha - Evernia prunastri

Az ókorban Görögországból és Ciprusról importálták Egyiptomba, és a bebalzsamozott múmiák borogatásához használták. A gyógynövény nyomait az i. e. 1900 körüli időkből származó sírokban találták meg. A zuzmót legalább az 1300-as évek óta használják illatanyagként.

Az 1500-as években Európa-szerte elterjedt illatanyagként zacskókban (gyógynövényekkel és aromás összetevőkkel töltött kis szövet illatosító zacskó), valamint porított formában parókák púderezéséhez. Az 1700-as évek közepétől a zuzmót tinktúra formájában használták (alkohol alapú) parfümökben.

A tésztakészítésben kovászként és a kenyér ízesítésére (kovászos kenyér) is használják. Ezenkívül a sörben a komló (Humulus lupulus) helyett is használták.

A zuzmó kivonatát bizonyos mértékig fűszerezésre használják az élelmiszeriparban.

Adagolás és alkalmazás

A tölgymohának mint gyógynövénynek eddig nincs megállapított terápiás dózisa.

A tölgymoha lehetséges mellékhatásai és kölcsönhatásai

Kerülni kell az ismert bőrérzékenységi problémákkal küzdő embereknek, és általában nem is.