, 2022/11/24

A tövises iglice (Ononis spinosa vagy Ononis vulgaris) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj. Európa legelőin, nedves rétjein honos. Lágy szárú, alján fásodó, szőrös szárú, 80 cm magas, tövises növény.

Tövises iglice

Alsó levelei 3 levélkéből állnak, fogazottak, a felső levelei egyszerűek. Rózsaszín, ritkábban fehér pillangós virágai a levélhónaljakban rendszerint egyesével ülnek. Ovális, selymes szőrű hüvelytermése 1-3 kerek magot tartalmaz.

Hatóanyagai

Triterpéneket, onocerint, izoflavonoid-glikozidokat (ononint és trifolirhizint), ononidot, illóolajokat, fitoszterolokat, ásványi sókat tartalmaz.

Ononis Spinosa Mother Tincture homeopátiás gyógyszer, amely elsősorban húgyúti fertőzésekben hatékony. Segít az epilepszia, az epistaxis és a fejfájás kezelésében. Köztudott, hogy megakadályozza a vese- és hólyagkövek kialakulását. A gyökér illóolajai vizelethajtó hatásúnak bizonyultak, míg a nem illóolaj-tartalom antidiuretikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Hatóanyagokat tartalmazó növényi részek levelek, gyökér, virágok

Hatóanyagok Illóolaj, ononin (flavonikus glikozid), onocerin, ononid, onocerin.

Farmakológiai hatások

Terápiás alkalmazások Az ononis spinosa vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Perifériás ödéma, bélproblémák, nefrolithiasis és egyéb vesebetegségek kezelésére adják. Gyógyteaként is ajánlott a vérnyomáscsökkentő képessége miatt, valamint vérzés és köhögés kezelésére.

Adagolás módja

A növényt gyógytea formájában (10-20 g szárított gyógynövény 100 ml vízben) adják vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, vérzéscsillapító és köhögéscsillapító hatású.

Figyelmeztetés:

A gyógynövénykészítmények alkalmazása nem ajánlott az orvos vagy gyógyszerész tanácsának kikérése nélkül. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek a beteg által már szedett, felírt gyógyszerekkel, ezáltal megszüntetve azok terápiás hatékonyságát vagy toxicitást idézve elő. Továbbá tovább terhelhetik a szervezet legyengült életfunkcióit, így a beteget fokozott megbetegedéseknek és életveszélyes állapotoknak tehetik ki.

Toxicitás- Nemkívánatos hatások A növényt kerülni kell gyermekeknél, valamint terhesség és szoptatás alatt, továbbá súlyos ödémás betegeknél.

Kulcsfontosságú összetevők:

Tüskés restharrow

Etanol

Víz

Legfontosabb előnyök:

Gyógyítja a vizeletvisszatartást

Megakadályozza a vese- és hólyagkövek kialakulását.

Segít csökkenteni és gyógyítani a súlyos fejfájást.

Hasznos epilepszia esetén

Javítja a köszvényes állapotokat

Segít ekcéma esetén

Enyhíti az ízületi fájdalmakat

Enyhíti a vesegyulladást

Hasznos vízvisszatartás esetén

Használati utasítás:

3-5 cseppet naponta kétszer vagy háromszor, vagy az orvos által előírt módon.

Biztonsági információk:

Figyelmesen olvassa el a címkét

Öngyógyítás nem javasolt

Ne lépje túl az ajánlott adagot

Gyermekek elől elzárva tartandó