, 2022/11/24

A vadrózsa (Rosa canina), gyepűrózsa vagy csipkerózsa őshonos gyógy- és fűszernövény, magyar népies elnevezései: bicskefa, ebcsipke, gyepű-, parlagi-, vagy vadrózsa, tüskefa. Termése a csipkebogyó, amelyet egyes vidékeken petymegnek vagy hecsedlinek is neveznek, ezért itt a növényt hecsedlibokornak, a terméséből készült bort, lekvárt és teát hecsedlibornak, hecsedlilekvárnak és hecsedliteának is mondják.

Vadrózsa

Erdőszéleken, cserjésekben gyakran találkozhatunk vele. Tavasszal fehér, de rózsaszínnel bemosott virágaival, ősszel áltermésének égőpiros színével hívja fel magára a figyelmet. 150–300 cm magasra növő, lombhullató, tüskés cserje. 5-7 páratlanul szárnyas, összetett levelei hosszúkás tojás alakúak, szélükön fűrészesek, mindkét oldalukon simák. Viráglevelei világos rózsaszínűek, elvirágzás után visszahajlanak. Áltermése piros, tojás alakú, sima felszínű, belül magvai szőrösek.

Felhasználása

Virágának illatos szirmai salátákba, pitékbe valók. Szörpöt, ecetet, sörbetet, édességeket ízesíthetünk vele.

Gyümölcse, a csipkebogyó sokféleképpen felhasználható: a belső tüskés magoktól megtisztítva és szárítva gyógytea, de nyersen gyógybor, szörp és lekvár, illetve dzsem készítésére használják. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával növelik a szervezet ellenállóképességét. Mivel a C-vitamin hő hatására elbomlik, már a szárítása sem történhet 40 foknál magasabb hőmérsékleten.[8]

Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólék készítésére.

Virága rózsavízként antiszeptikus hatású frissítő, levelének forrázata frissítő, összehúzó hatású gyógytea. Már az ókorban is a skorbut gyógyszerének tartották. Tea, szörp, bor, lekvár formájában fogyasztjuk. A magjában E-vitamin van, ezért a belőle készített csipkebogyóbort, kimagozatlan friss gyümölcsből ajánlott készíteni. Az így készített bor vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő, és vesekőoldó, enyhén vizelethajtó és gyulladásgátló hatású. Ezt a tulajdonságát főzetében vagy speciális vese- és húgykőoldó teakeverékekben is felhasználják. Mellékhatása nincs.

A Rosa Canina, közismert nevén kutyarózsa összetételű készítmény hasznos megfázás, influenza, hasmenés és gyomorhurut kezelésére. A hólyaghurut kezelésére javallott. A homöopátiás készítmény alapján biztonságosan alkalmazható.

Klinikai.-Hólyag, a hólyag érintettsége.

Jellemzők.-A csípőből készül a nagyon kellemes Rózsa-konfekció, amelyet az általános gyógyászatban tabletták és elektuáriumok alapanyagaként használnak. A Cynosbati-t már az ókorban is használták vizeletürítési nehézségek gyógyítására. Burnett ezt bizonyos mértékig megerősítette. Egy általa készített próbatétel csak némileg fokozott vizeletáramlást és egy kis hőséget idézett elő a húgycsőben.

Rosa canina anyatej tinktúra Q Előnyök

Az SBL Rosa canina Mother Tincture Q a következő betegségek kezelésére szolgál -

Főbb előnyök

Hasmenés (Bővebben - Homeopátiás gyógyszerek, kezelés és jogorvoslatok hasmenés ellen)

Egyéb előnyök

Fájdalmas vizelés (Bővebben - Homeopátiás gyógyszerek, kezelés és gyógymódok a fájdalmas vizelésre)

Tüdőgyulladás (Bővebben - Homeopátiás gyógyszerek, kezelés és jogorvoslatok a tüdőgyulladásra)

Megfázás (Bővebben - Homeopátiás gyógyszerek, kezelés és gyógymódok a megfázás ellen)

Nyílt seb

Dysentéria

A csipkerózsa feldolgozása és felhasználása

A csipkebogyó gyűjtése általában augusztus második felében kezdődhet, amikor már a bogyók egyöntetűen világos pirosak. Ilyenkor könnyebb kimagozni a bogyókat és ekkor a legtöbb a gyümölcs vitamintartalma. Megvárni ameddig megcsípi az első fagy nem célszerű, mert veszít értékéből. Az éretlen vagy a túlérett gyümölcsökben sokkal kevesebb a vitamin. A túlérett gyümölcsöket általában szárított formában szokták hasznosítani. A csipkebogyó betakarítása kézzel végezhető, a gépi betakarítás még várat magára.

A csipkebogyó termésének felhasználása sokrétű. A szárított formában történő felhasználást túlnyomó részben az élelmiszeripar alkalmazza, teakeverékek gyártásához. Gyógynövényként a csipkebogyóhús kerül forgalomba, ilyenkor a magvaitól, szőreitől meg kell tisztítani.

A népi gyógyászatban is és a konyhai felhasználásai is igen széleskörű, mivel a C-vitamin tartalma rendkívül magas a csipkebogyónak.

A csipkebogyó begyűjtését kesztyűben végezzük, lerázni nem lehet. Mielőtt felhasználjuk, távolítsuk el a szőröket, nehogy kellemetlen viszketést okozzanak.

A csipkebogyóból készíthetünk lekvárt, szörpöt, ecetet, likőrt, bort, és más gyümölcsökkel kombinálva is alkalmazható.

Csipkebogyó hús

Gyógyhatása

Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres.

A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.

A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését. Különösen ajánljuk immunerősítésre, valamint stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható.

A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó.

Gyógyhatásai, felhasználása:

Az emberi szervezet C-vitamin szükségletének megőrzése a legfontosabb feladat, de a C-vitamin bevitel fokozódik lázas állapotban szenvedőknél, főleg a fizikai munkavégzéskor szükséges; az egészség megőrzésének, az egészséges élet fontos „bogyója”!

A középkorban a skorbut és a tüdőbetegségek gyógyszerének tartották. Vese- és hólyagbántalmakban kiváló, enyhe vizelethajtó, emésztést javító, májműködést serkentő, érfal erősítő. Virága rózsavízként antiszeptikus hatású frissítő, levelének forrázata frissítő, összehúzó hatású gyógytea.

Teája a meghűlés és influenza ellen jó ízzel fogyasztható. Kiváló vérnyomáscsökkentő hatása van! (Nagyanyám minden reggel ivott egy csésze csipkebogyó teát, annyira levitte a vérnyomását, hogy szédült s fejfájásra panaszkodott, később tudtuk meg ennek az okát.)

Hogyan készítsünk teát?

Régen a csipkebogyót megfőzték, forrón ajánlották, modern időnkben nem szabad főzni! (Viccesen szólva: mert elveszíti az ember hátgerincéből a C-vitamint!)

Tehát:

Végy egy csapott kanálnyi csipkehúst vagy félmaréknyi csipkebogyót, fél napon keresztül hideg vízben áztasd, majd szűrd le, aztán hidegen vagy langyosra felmelegítve lehet iszogatni!

Dr. Holló-Szabó Szabina szakgyógyszerész szerint jótékony hatású a: csipkebogyóbor házilag is elkészíthető!

Receptje, végy 1 liter jó minőségű száraz vörösborba 10 dkg szárított csipkebogyót/csipkehúst tégy bele, lefedve 2 héten át áztasd, majd szűrd le, aztán napi 2 dl fogyasztásával az említett gyógyhatásokat remélheted!

A termesztett Rosa-fajok szirmaikból rózsaolajat, illatszereket és kozmetikai termékeket állítanak elő. Az édesipar is nagy felhasználó.

A csipkebogyó/csipkehúsból finom és egészséges lekvárok, szörpök, de bor is készíthető belőle. A csipkebogyóbort friss bogyójából ajánlott készíteni. Jó egészségünkre váljék.

Felhasználása belsőleg

Gyógytea: rendszeres napi fogyasztása az őszi-téli időszakban – a csipkebogyó immunerősítő hatása miatt – segít a fertőzések, megfázások, nátha megelőzésében. Vércukorszint-szabályozó hatása miatt cukorbetegeknek is ajánljuk, étkezés után fogyasztva egy csészével.

Lehetőleg ízesítés nélkül fogyassza. Napi 2-3 csészével korlátlan ideig iható. Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható. Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál csipkebogyó 2,5 dl vízhez). A friss virágból készült tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.

Gyógybor: a csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.

Egyéb felhasználás: a termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk.

A csipkerózsa latinul kutyarózsát jelent

Ez onnan ered, hogy az ókorban a veszettség gyógyítására használták. A görög mítoszok szerint a csipkerózsának fehér virága volt, de amikor Aphrodité megszúrta magát tüskéjében, akkor a vére rózsaszínűre festette virágait.A csipkerózsát más néven vadrózsának nevezik, egyes vidékeken csipkebogyóját hecsedlinek, de petymegnek is nevezik.