, 2022/11/24

A varjútövis (Rhamnus cathartica) a rózsavirágúak rendjébe és a bengefélék családjába tartozó faj. Leggyakrabban 2-3 méteres cserje formájában találkozhatunk vele, de faként a 8-10 méteres magasságot is elérheti.

Varjútövis

Kérge fiatal korban szürke színű, később sötétbarna, és pikkelyes is lehet. Fája szórtlikacsú, kemény tartású. Szíjácsa világosbarna, a gesztje pedig vörösesbarna.

Levelei Főeres levelei Széles tojásdad alakúak, mindkét oldalukon íves oldalerek futnak, levélszélei finoman fűrészesek. Körülbelül 6 centiméter hosszúak, 4 centiméter szélesek, hegyes csúcsúak, átellenes állásúak. Felszínük fényeszöld, fonákjuk világosabb. Őszi színük sárga.

Virágok és termés

Apró, illatos virágait májustól júniusig növeszti a bogvirágzat formájában. Virágai a levélhónaljban növekednek, szirmai fehéreszöldek.

Termése körülbelül 1 cm átmérőjű, fekete színű, 4 csonthéjas magot tartalmaz. Szeptembertől októberig érik, a madarak kedvelt tápláléka.

A démonűző varjútövis

A varjútövis a bengefélék családjába tartozik. Ez a gyógynövény világszerte előfordul, így találkozhatunk vele Európában, Ázsiában, Amerikában, de még Afrikában is. A varjútövis egy bozótos cserje, amely akár a háromméteres magasságot is elérheti. Tojásdad alakú levelei fűrészesek, amelyek ősszel a zöldből sárga színűre változnak. Virágait május és június hónapban bontogatja, csonthéjas, apró magvas termései azonban csak októberben mutatkoznak meg. Népies elnevezései: macskatövis, fehértövis, disznótüske, sürgefa és ebtövis.

A varjútövishez rengeteg legenda fűződik. A középkorban az emberek meglehetősen babonásak voltak és hittek a démonok létezésében, de szentül hittek benne, hogy a varjútövis megvédi őket ezektől a pokolfajzatoktól. Gyógynövényként is felhasználták ezt a növényt, elsősorban torokgyulladás csillapítására és hashajtásra használták.

Ez a gyógynövény valóban alkalmas hashajtásra, ez legfőképpen a növény kérgében és bogyójában található vegyületeknek köszönhető. A varjútövis egyéb hatóanyagai: flavonoidok, szaponinok és csersavak. A bogyók C-vitamint is tartalmaznak. A varjútövis vértisztító és vízhajtó hatásokkal rendelkezik.

A varjútövis egy erős gyógynövény

Így ha valaki hashajtóként szeretnéd használni, mindenképpen konzultálj kezelőorvosoddal. Annyit érdemes azonban tudni, hogy csak néhány napig szabad használni, mivel bélrenyheséget okozhat, emellett túl sok kálium ürülhet ki a szervezetből, amely szívműködési zavarokat is generálhat. Azok, akik aranyértől szenvednek, vagy bármilyen bélrendszeri és gyomorbetegségük, illetve fekélyük vagy vastagbélgyulladásuk van, semmiképpen se forduljanak ehhez a növényhez, illetve terhes hölgyek és szoptató anyukák is kerüljék a varjútövis használatát.

Ha valaki valamilyen gyógyszert szed, akkor sem tanácsos ezt a gyógynövényt vagy a belőle készült készítményeket fogyasztani, legalábbis mindenképp tanácsos orvossal megbeszélni a teendőket és meghallgatni a szakértő javaslatait.

Ha valaki mégis szeretné kipróbálni ezt a gyógynövényt, pontosabban annak bogyóját, akkor készíthet belőle teát vagy szirupot.

A teakészítéshez

Tegyél egy csészébe egy teáskanálnyi varjútövisbogyót, majd öntsd le 1,5-2 dl forró vízzel. Hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. A legjobb az esti órákban elfogyasztani, reggelre garantáltan meghozza a hatását.

A sziruphoz

Moss meg 150 gramm bogyót, majd préseld ki a levét. Öntsd azt egy edénybe, és adj hozzá 300 grammnyi cukrot, majd kavargasd addig, míg egy kicsit besűrűsödik. Amikor kihűlt, töltsd át egy üvegbe és tárold hűtőszekrényben. A teát és a szirupot is csak kúraszerűen alkalmazd, de ha nem hozza meg a várva várt eredményt vagy görcsös panaszokat okoz, azonnal hagyd abba a használatát!