, 2022/11/24

A vérehulló fecskefű vagy fecskefű (Chelidonium majus) a mákfélék családjába tartozó Chelidonium növénynemzetség egyetlen faja. Évelő gyom-, de egyben gyógynövény is. Jellemző rá, hogy bárhol megsértve narancssárga színű tejnedvet ereszt.

Vérehulló fecskefű

Gyökerei rostszerűek, gyöktörzse húsos, hengeres, kissé elágazó, többfejű és több szárat fejleszt. Szára 30–100 cm magas, egyenes, tompán szögletes, csomós, felső részén villásan elágazó, törékeny, kékeszöld, gyéren puhaszőrű, tövén gyapjas, belül csöves. Az első évben képződött tőlevélrózsa Levelei hosszú nyelűek, szárlevelei váltakozó állásúak, puhák, színükön világoszöldek, fonákukon kékeszöld színűek, szőrösek, rövid nyelűek vagy ülők.

A levelek tövig szárnyasan szeldeltek, a szeletek részben nyelesek, ferde-tojásdadok, egyenlőtlenül durván csipkések.

Virágzata 3–8 virágú ernyős, az alsó virág alatt apró murvákkal. A virág bimbója és két csészelevele tojásdad, csónakszerű, zöldes, szőrös, már virágfakadáskor lehulló. A kinyílott virágnak 4 aranysárga színű, széles tojásdad, kb. 1–1,5 cm hosszú sziromlevele és sok porzója van. Termője húsos, hengeres; bibeszála rövid, bibéje elmosódottan kétlebenyű. Áprilistól októberig virágzik. Termése hosszú, hengeres, kopasz, becőszerű tok, amelynek két kopácsa van. Nagyszámú magva ferdén tojásdad, fénylő fekete vagy sötét olajzöld, fehér, húsos dudorral.

A vérehulló fecskefű igazolt gyógyhatásai

Szemölcs ellen Vérehulló fecskefű ecsetelő

A szemölcs egy olyan - sokszor komoly kellemetlenségeket okozó - kinövés, mely a bőr apró sérüléseinél alakul ki humán papilloma vírus okozta fertőzés következtében. A test bármely részén megjelenhet, leggyakrabban azonban a kézen, a lábfejen és a talpakon fejlődik ki. Sajnos nem könnyű megszabadulni tőle, ugyanis sebészeti úton vagy lézerrel való eltávolítás után gyakran visszanő. Ez különösen azok számára bosszantó, akiknek a talpáról történt az eltávolítás, és emiatt a sebészeti beavatkozást követően akár 1 hónapig sem tudtak lábra állni.

A vérehulló fecskefüvet a népgyógyászat évszázadok óta alkalmazza szemölcs eltávolítására. Ezen kívül a növény DR. IMMUN Vérehulló fecskefű kivonat szemölcs (verruca vulgaris) ellenes hatását tovább fokozhatják fehérjebontó enzimei és rendkívül magas kelidonsav tartalma is. A vérehulló fecskefű szemölcs irtó képességét tehát nem egyetlen kémia összetevőjének köszönheti, hanem vegyületeinek együttes hatásából fakadhat.

Tyúkszem ellen

A tyúkszem (calvus, wart) lábon megjelenő, elszarusodott, fájdalmas kinövés, mely egyrészt kialakulhat vírusfertőzés következtében, másrészt pedig fokozott nyomásnak kitett területeken is megjelenhet. A vérehulló fecskefű kivonat tyúkszem ellenes hatásának alapját - a szemölcshöz hasonlóan - alkaloidjának (α-allokriptopin) vírusellenes hatása biztosítja, melyet fehérjebontó (proteolikus) enzimeinek és nagymértékű kelidonsav tartalmának együttes hatása tovább erősíthet.

Vírus ellenes (antivirális) hatása

A régi korok orvosai jól ismereték a növény kórokozók, paraziták elleni hatékonyságát, ezért előszeretettel ajánlották ellenük alkalmazását. Antivirális hatását napjaink kutató szakemberei is számos alkalommal alátámasztották már in vitro, tehát laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatokkal. Mint korábban említésre került, hazai vizsgálatok is történtek a droggal kapcsolatosan a Semmelweis Egyetemen. Bebizonyosodott, hogy különleges alkaloidjai számos vírus ellen hatékonyan veszik fel a harcot, így a herpex simplex, a poliovírus, az adeno vírusok valamint az influenza vírus ellen is.

Nagy szenzációnak számított, amikor 1991-ben 5 alkaloidját - kelidoni, keleritrin, szangvarin, koptizin, berberin – vizsgálva megállapították, hogy azok képesek gátolni a HIV-1 kialakulását. Habár az is kiderült, hogy a berberine nevű vegyülete önmagában erősebb HIV vírus ellenes hatással bír, mint a növény kivonata maga.

Epeelválasztás eredetű panaszokat mérséklő hatás

A népgyógyászat a vérehulló fecskefű teáját már régóta alkalmazza emésztés elősegítésére, valamint a has felső részén kialakuló görccsel járó panaszok kezelésére is. Ezen okból fakadóan végzett 1948-ban állatkísérleteket Eduard Rentz vezetésével német kutatócsoport patkányokkal és tengerimalacokkal. A vizsgálat során a növény alkoholos kivonata – ezúttal már egy tudományos kutatás keretein belül is - minden kétséget kizáróan fokozta az epeelfolyást az állatoknál.

Baktérium és gomba ellenes hatás

A Vérehulló fecskefű alkaloidjainak és flavonoid összetevőinek, valamint kivonatának antibakteriális és gombaellenes (antifungális) hatása ugyancsak tudományosan bizonyított tény. Stickl Ottó például már 1928-ban a Greifswald Egyetem Higiéniai Intézetében végzett kísérletei során igazolta a növény - keleritrin, szangvarin, kelidonin - alkaloidjainak baktériumölő tulajdonságát a Gram-pozitív törzsekkel (Staphylococcus aureus és Bacillus anthracis) szemben.

Csökkenti a koleszterin szintet és védi az erek egészségét

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) a szív és érrendszeri betegségek vezető haláloka, és az összes haláleset 50%-ért felelős. A koleszterin és a kálcium felhalmozódása, gyulladást és oxidatív károsodást hoz létre, amely következtében az erek elzáródhatnak. Mivel az elzáródás miatt életfontosságú szervek nem juthatnak elegendő vérhez, a magas koleszterin szint akár halált is okozhat. Klinikai kísérletek megerősítették, hogy a vérehulló fecskefű egyik alkaloidja, a berberin jótékony hatást gyakorol a szív és érrendszerre, mert:

védi az ereket a gyulladástól és az oxidatív károsodástól,

csökkenti a vér LDL koleszterin és lipidszintjét,

növeli a HDL-koleszterin szintjét, amely védő szerepet tölt be,

fokozza a zsírszövetek és a glükóz anyagcseréjét.

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületei szintén hozzájárulhatnak a vérereket károsodástól védő hatásához.

Enyhe lazító, nyugtató hatása

A Chelidonium majus a mákfélék családjába tartozik, a mákkal való rokonságát mintegy 30 hasonló alkaloidja, toktermése (a mákgubó is az), tejcsöveikben található tejnedve (latex) is igazolja. A mák központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató, szedatív hatása közismert, tejnedve, az ópium (gör: máktej) nagy hatású alkaloidokat (pl. morfint, narkotint, papaverint) tartalmaz.

Vizes kivonatának idegrendszerre gyakorolt enyhén nyugtató hatását a mákéhoz hasonló alkaloidjainak köszönheti. Haberlein és munkatársai 1996-ban kísérleteik során alátámasztották Chelidonium alkaloidok GABA-receptorokra gyakorolt hatását.

Gyulladásgátló és sebgyógyulást elősegítő hatása

A növény levele és gyökere kiemelkedően magas réz és cinktartalommal rendelkezik, mely szerepet játszhat a gyógynövény gyulladásgátló és sebgyógyulást elősegítő hatásában. Mindemellett pedig számos hatástani vizsgálat kimutatta, hogy a izokinolin vázas alkaloidjai, a szangvarin és a keleritrin is gyulladás csökkentő hatással bírnak.

A növény alkaloidjait elemezve figyeltek fel a kutatók például a szangvinarin-ra 1981-ben, amikor patkányok talpán található ödémát kezeltek vele sikeresen. A kapott rendkívül pozitív eredmények miatt a szakemberek ezt a vegyületet erős gyulladásgátló és antimikrobális hatásából fakadóan szájüregi gyulladásos betegségek kezelésére ajánlották. Különösen azért, mert ez az összetevője kifejezetten alacsony toxicitást mutat.

Vérehulló fecskefű tea:

Csészénként 1 púpozott kanálnyi fecskefüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. A növény frissen sajtolt levét azonnal felhasználva, szembevérzés, látásjavítás, rosszindulatú bőrbántalmak, tyúkszem, szemölcs, sömör kezelésére külsőleg használjuk. Tinktúrája gyógyszertárakban is beszerezhető. Erősen mérgező hatása miatt, csak orvosi javaslatra használjuk.