, 2022/11/24

A vidrafű vagy hármaslevelű vidrafű (Menyanthes trifoliata) a fészkesvirágzatúak közé tartozó vidrafűfélék családján belül a Menyanthes nemzetség egyetlen faja; korábban a tárnicsfélék családjába sorolták. Gyógynövény, Magyarországon azonban védett.

Vidrafű

További nevei: bolyhosvirág, keserű háromlevelű fű, keserű-háromlevelűfű, pároshere, vidraelecke, vízi elecke és a keserű lóhere, is; s habár nem áll rokonságban a lóherékkel , a belőle készített drog egyik latin neve (Trifolii fibrini folium) ez utóbbi nevével kapcsolatos. Lágy szárú, 10–30 centiméter magas, évelő vízinövény. Pionír faj. Az iszapban vízszintesen kúszó, mintegy ujjnyi vastag gyöktörzséből fejlődnek önálló kocsányokon a hosszú nyelű, hármasan összetett levelei, később pedig ugyancsak külön kocsányon a virágzat.

A levélalapokat 5–10 cm hosszú, hártyás szélű hüvely jellemzi; az összetett levelek mindhárom levélkéje nyeletlen, kopasz, húsos, 3–10 cm hosszú, elliptikus, hullámos élű, erezetük élrefutó szárnyas. A növény Magyarországon április-május környékén virágzik. Laza fürtben csoportosuló virágainak sziromlevelei fehér, piros vagy lila színűek, cimpákra tagolódnak, jellegzetesen fehér rojtosak. Borsó nagyságú tokterméseiben sok mag fejlődik.

Gyógyhatása(i):

étvágyjavító, gyomorerősítő szer, növeli a gyomor tónusát, serkenti a gyomorsav elválasztását (stomachicum), anorexia esetén, keserű-anyag, étvágyjavító (amarum).

Felhasználjuk:

A vidrafűlevelet hagyományosan étvágygerjesztőnek és hízókúránál használják forrázat (tea) vagy kivonat formájában, gyomorkeserű-likőrök alkotóeleme. - Fokozza a gyomornedv-elválasztást és a nyáltermelést, továbbá gátolja prosztaglandinok és a leukotrién B4 bioszintézisét és emiatt különleges gyulladásgátló hatása van. - A népi gyógyászatban lázcsillapításra használják (ezt azonban a hatóanyagok nem magyarázzák). - A homeopátia lázrohamok, fej- és izomfájdalom esetén alkalmazza. Többféle gyógykészítmény alkotóeleme.

Ellenjavallat: A vidrafűlevélnek előírás szerint alkalmazva nincs ismert káros mellékhatása. Keserű íze megakadályozza túlzott fogyasztását, ami hányást okozhat. Napi adagja maximum 1 g.

Hatóanyagai:

A vidrafű hatóanyagai közzé a keserű szekoiridoid-glikozidok, azon belül is a mentiafolin és a loganin, valamint a keserű monoterpén alkaloidok (gencianin) tartoznak. Hatóanyagtartalma miatt a leveleit forrázni kell. Azonban a főzet készítésekor gondosan oda kell figyelni, mert az erős főzet mérgező is lehet.

Hatásai:

A vidrafű keserűanyag-tartalma miatt a felnőtteknél étvágyjavítóként, étvágygerjesztőként és hízókúránál alkalmazható. Vizes vagy szeszes kivonatát a növénynek mindig a főétkezés előtt egy fél órával kell elfogyasztani. A vidrafű étvágyjavító hatása mellett még fontos tulajdonsága, hogy gyomorerősítő, bélnyugtató, valamint csökkenti a lázat és a vércukorszintet is.

Székrekedés, sárgaság, emésztési zavarok, malária, fejgörcsök, sápadtság ellen is igen hatásos a vidrafű. A növényt éhgyomorra adagolva fokozza a gyomornedv-elválasztást és a nyáltermelést, továbbá gátolja a prosztaglandinok és a leukotrién B4 bioszintézisét, melynek következtében különleges gyulladásgátló hatással rendelkezik. A vidrafüvet alkalmazzák a keserű íze miatt keserűlikőrök alkotórészeként, valamint a leveléből asztma elleni cigaretta is készülhet.

A vidrafűből elkészített teakeveréket már az ókorban alkalmazták epehajtó és gyomorerősítő keverékekben. Jelenleg a népgyógyászatban lázcsillapításra, a homeopátiában pedig lázrohamok, fej- és izomfájdalmak esetén használják. A növény levélből és kivonatból az ajánlott napi adag 1g. A vidrafű leveléből készített főzet nagy mennyiségben gyomor- és bélproblémákat okozhat.

Vidrafű emésztési panaszokra és hízókúrára

A vidrafűben kiemelkedő mennyiségben találhatók meg a flavonoidok, a glikozidok, a kumarinok, az alkoloidok, a triterpének és a fahéjsavszármazékok. Gyógynövényszakértők szerint ezek miatt a hatóanyagok miatt a gyógynövényt forrázni kell, de a főzet készítésekor arra is ügyelni szükséges, hogy ne legyen túlságosan erős, ugyanis ebben a formában még mérgező is lehet.

A vidrafű meghozza az étvágyat, talán ezért készítenek belőle gyomorkeserűt és likőrt is. A gyógynövény gyulladásgátló tulajdonsággal bír. A gyógynövényből készülhet tea, amely a fent említett panaszok mellett kiválóan orvosolja még az emésztési panaszokat, a lázat, a fejfájást. Külsőleg lehet használni borogatásként ízületi panaszokra és izomfájdalmakra. A vidrafüvet lehet alkalmazni még hízókúránál is. Erősíti a gyomrot, megnyugtatja a beleket és még a vércukorszintet is szabályozni képes.

A vidrafűből homeopátiás készítmények is készülnek. Főleg fejfájásra és izomfájdalmakra léteznek vidrafűből készült termékek.

A vidrafüvet nagy adagban nem javasolt fogyasztani, ugyanis hasmenést és hányást is okozhat. Továbbá nem tanácsos az alkalmazása azoknak, akik gyomorfekélyben, nyombélfekélyben vagy vastagbélgyulladásban szenvednek, de a hasmenéses megbetegedéseknél sem ajánlott ezt a gyógynövényt alkalmazni.