, 2022/11/24

A vízi menta (Mentha aquatica) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Egyéb magyar nevei: balzsamfű vagy balzsamka. A vízi menta elterjedési területe Európa, Ázsia és Afrika. Kerüli a nagyon hideg helyeket, például Európa északi részét és a sivatagos földrészeket is. Észak-Amerikába és Ausztráliába betelepítették.

Vízi menta

A vízi menta többnyire felálló, egyszerű vagy elágazó szárú, 20-80 centiméter magas, évelő növény. Megdörzsölve erős borsmentaillatot áraszt. Levelei nyelesek, többé-kevésbé szőrösek, kerek vagy keskenyedő vállból tojásdad vagy hosszúkás alakúak, szélük csipkés, fűrészes, hosszúk 2-6 centiméter. A rózsaszín vagy lila virágok árörvökben állnak, melyek a hajtás csúcsán összezsúfolódva gömb formájú fejecskét alkotnak. Az alsóbb levelek hónaljában fejlődő álörvök jóval kisebbek. Termése négymagvú makkocska.

A vízimenta gyógyászati felhasználása:

A levelek gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, görcsoldó, összehúzó, karminatív, epehajtó, epehajtó, izzasztó, hánytató, hűtő, serkentő, gyomorerősítő, tonizáló és értágító hatásúak. A levelekből készült teát hagyományosan láz, fejfájás, emésztési zavarok és különböző kisebb betegségek kezelésére használják. Szájvízként és gargalizálószerként is használják torokfájás, fekélyek, rossz lehelet stb. kezelésére. A leveleket a növény virágzásakor szedik le, és későbbi felhasználásra megszáríthatók. A levelekben lévő illóolaj fertőtlenítő hatású, bár nagy dózisban mérgező.

A vízimenta ehető részei:

Levelek - nyersen vagy főzve. Erős, jellegzetes, borsmentára emlékeztető illat. Saláták vagy főtt ételek ízesítésére használják. A levelek túl csípősek ahhoz, hogy a legtöbb ember ízesítőszerként használja. A levelekből gyógyteát készítenek.

A gyógynövény egyéb felhasználási területei:

A növény elriasztja a legyeket, egereket és patkányokat. Kellemes, friss illata van, és régebben szórófűként használták, magtárakba szórták, hogy távol tartsák az egereket és a patkányokat a gabonától. A virágzás előtt betakarított növényből körülbelül 0,8% illóolaj nyerhető. A friss vagy szárított növény nagyon jó gyógynövényfürdőkben, és gyógynövénypárnákban is felhasználható.

Tartalmaz:

0,3-0,8% illóolaj (kb. 35% linalool, 60% menthofuran, továbbá linalil-acetát, cineol, limonen, terpineol, pulegon, mentol, menton), kb. 7% cserzőanyag.

Gyógyhatása(i):

Gyomor-, és bélzavarok, emésztőszervek megbetegedése esetén, görcsökben, felfúvódás, epezavarok megakadályozására, érzéstelenítő, pangáscsökkentő, fertőzésmegelőző. - Teája étvágygerjesztőnek, szélhajtónak, epeműködést serkentőként, húgyutak fertőtlenítésére, fejfájás ellen használható,vértisztító hatása van. - Torokbántalmak és rekedtség ellen gargarizálni, gyulladásokra borogatásként, valamint inhalálásra.

Vízi menta tea

5-6 csipet száraz vízimenta-levelet főzünk fel 1 liter vízben, majd napi 3-4 alkalommal egy 2-2,5 dl-t fogyasszunk belőle.

Külsőleg reumás bántalmak borogatására használják.

A hajhagymák és a hajszálak megerősítésére. A hajhagymáknak hatékonyan javítja az anyagcsere folyamatait, több friss vérrel látja el azokat, így megerősödött hajhagymák már nem engedik elhullani a hajszálakat.

Vízi menta ellenjavallat:

A mentafélékre érzékenyek, valamint epilepsziások tartózkodjanak a gyógynövény alkalmazásától.