, 2022/11/24

A vízi peszérce (Lycopus europaeus) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó gyógynövény. 20–120 cm magasra nő meg. A színén közép- vagy sötétzöld, fonákján szürkészöld lomblevelei keskeny tojásdad alakúak, 2–8 cm hosszúak, max. 4 cm szélesek, ülők vagy rövid nyelűek, kihegyezettek, durván és mélyen fogasak, a fogak többnyire előreirányulók.

Vízi peszérce

A nedves élőhelyen előforduló példányok alsó levelei inkább szárnyasan osztottak. Virágai: az 5 összenőtt csészelevél 2–4 mm hosszú, 5 merev és hosszasan kihegyesedő foggal. A 2 porzólevél szabad, kiáll a pártából, a 4 sziromlevél csővé nőtt össze, a pártacimpák 3–6 mm hosszúak, fehérek, a három alsóra piros pontos mintázat jellemző. A magház felső állású, a virágot legyek porozzák be. Termése 4 makkocska, részterméskére esik szét, amit a víz és a vízimadarak terjesztenek.

A vízi peszérce (Lycopus europaeus) nem csupán Európában, hanem Afrikában és Ázsiában is honos növény. A gyógynövény az ajakosok családjába tartozik, évelő, körülbelül egy méter magasra nő meg és júliustól szeptemberig virágzik. Mivel a vízi peszérce nagyon kedveli a vizet, ezért legfőképpen lápos, mocsaras területeken bukkanhatunk rá.

A növény a dombvidéket és a hegyvidéket is egyaránt kedveli, de természetesen vízközelben érzi magát a legjobban, ezért megtalálhatjuk mocsarakban és nádasokban is, de bozótosokban és árkokban is találkozhatunk vele. Első ránézésre kicsit hasonlít a csalánra, ugyanis levelei nagyok és fűrészesek. A virág pártája kicsi, mindössze 5 milliméteres, a virágszirmok alsó harmada pedig pirosan pettyezett.

A vízi peszérce akár 120 centiméteresre is megnőhet. A levelek világoszöld vagy sötétzöld színűek, tojásdad alakúak, akár nyolc cetiméter szélesek és négy-öt centiméter hosszúak is lehetnek. A levelek rövid nyéllel rendelkeznek, erősen fogazottak, az alsó levelei inkább szárnyasan osztottak. A növénynek két porzólevele van, amelyeken szabadok, azaz kiállnak a pártából, míg a négy sziromlevele összenőtt. A vízi peszérce virágait nem méhek, hanem legyek porozzák be. Termése négy darab makkból áll, amelyek terjesztésében maga a víz és a vízi madarak vesznek aktívan részt.

A növényt még ma is használják a természetes orvoslásban, ugyanis olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik az enyhe fokú pajzsmirigy-túlműködést. Azoknak a hölgyeknek is enyhülést hozhat, akik a menstruáció előtti tünetektől szenvednek, ugyanis ez a gyógynövény megváltoztatja a hormonszintet, így csökkentve a kellemetlen szimptómákat.

A népi gyógyászat szerint ez a gyógynövény hatékonyan képes a lázat is csillapítani.

A növény rendkívül gazdag a következő hatóanyagokban: flavonoidok, csersavszármazékok, fluor és mangán.

A hozzáértők szerint ez a gyógynövény orvosolni tudja a pajzsmirigyproblémákat, illetve a betegség egyes tüneteit is csökkenti. Például enyhíti az erős és szapora szívdobogást, a nyugtalanságot és a fokozott izzadást. A gyógynövény a menstruációs problémákon is segíthet. Terhesség alatt, pajzsmirigy-megnagyobbodás és pajzsmirigy-alulműködés esetén kerülendő a használata.

Hasznos rész: virágzó, föld feletti herba

Előfordulás: Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, mára elterjedt szerte Európában is.

Hatóanyagok: kávésav származékok (rozmaringsav, litoszpermsav), flavonoidok, diterpének, illóolajok

Hatások: pajzsmirigyhormon csökkentő, prolaktin csökkentő

Javasolt: premenses szindróma (menstruációt megelőző kellemetlen panaszok), magas pajzsmirigyhormon szint (hipertireózis) enyhébb esetei, erős menstruációs vérzés, orrvérzés, emlőfájdalom csillapítására

Ellenjavallt: várandósok és szoptató kismamák nem szedhetik Emellett az antidiabetes és pajzsmirigyhormon gyógyszerek alkalmazása mellett tilos.

HOGYAN HAT?

Értékes összetevőinek (flavonoidok, kávé-, klorogén- és csersav-származék, fluor és mangán) köszönhetően nem csupán a betegségre hat, hanem annak tüneteit, pl. erős, szapora szívdobogást, nyugtalanságot, fokozott izzadást is mérsékli. Az agyalapi mirigyen keresztül komoly befolyást gyakorol továbbá a nemi mirigyek működésére is, így menstruációs problémák és meddőség ellen is javasolják. Leginkább teaként ajánlják, viszont terhesség alatt, pajzsmirigy megnagyobbodása és alulműködése esetén kerülendő!

MIT TESZ RENDBE A VÍZI PESZÉRCE?

A nőgyógyászatban is kedvelt, ugyanis pozitív hatást gyakorol a menstruációs ciklusra, csökkenti az emlőfájdalmat. Fontos, hogy terhesség során, illetve pajzsmirigy megnagyobbodás esetén nem alkalmazható (ráadásul túladagolása esetén megnöveli a strúma kialakulásának esélyét).

Földfeletti részeit használják frissen, szárítva, porítva, tinktúraként és kivonatként.